Až 40 % Slovákov nedosiahne na hypotéku, banky nereagujú dostatočne flexibilne

NETKY.SK • 23 Február 2023, 16:00 • 2 min
Až 40 % Slovákov nedosiahne na hypotéku, banky nereagujú dostatočne flexibilne

BRATISLAVA - Slovenský hypotekárny trh sa spomalil a zmenšil o tretinu. Ceny nehnuteľností však oproti minulému roku podľa NBS narástli o 21,3 %. Na hypotéku sa v súčasnosti kvalifikujú žiadatelia, ktorých nezaťažujú iné úvery a majú vyšší štandard svojho mesačného príjmu. Tých je podľa odhadu hypotekárneho špecialistu Moneyhoon Martina Vacha približne 60 %, zvyšných 40 % na hypotéku za súčasných podmienok nedosiahne, alebo si netrúfa vziať na seba záväzok s tak vysokou mesačnou splátkou.

slovakia

left justify in out

Úrokové sadzby však podľa predikcií môžu stále stúpať, najmä vďaka inflácii, zvyšujúcim sa energiám a nákladom na prácu. Trhu tak môže hroziť stagnácia a prepad čísel z roku 2009 - 2010. Kúpa nehnuteľnosti je však stále spôsobom, ako svoje peniaze zakonzervovať v čase. 

 

„Ešte veľmi dlho bude prevládať vlastníctvo nehnuteľnosti pred nájomným bývaním. Vzhľadom k tomu, akou malou krajinou sme, sa tento fakt možno nikdy nezmení. Trh sa aktuálne extrémne spomaľuje a banky nereagujú. Slováci, ktorí majú hypotéky, potrebujú kvalitného a transparentného správcu. Bolo by žiaduce, aby sprostredkovatelia hypoték boli hodnotení a motivovaní tým, že udržia svojich klientov v banke, bez nutnosti refinancovania. Digitalizácia a snaha bánk udržať klientov sú preto kľúčovými faktormi pre blízku budúcnosť v oblasti hypotekárneho bankovníctva,” hovorí Martin Vacho, hypotekárny špecialista digitálnej platformy Moneyhoon.

 

Nových žiadateľov o hypotéku je v porovnaní s rokom 2021 o tretinu menej. Dôvodom je aj zvyšujúca sa miera úrokových sadzieb a nemožnosti dosiahnuť na objem splátok. Predpokladá sa, že trend zvyšovania sadzieb bude pokračovať a sadzby úrokov pri hypotékach by sa mohli tento rok zvýšiť až na 4 alebo 4,5 % aj pri krátkodobej fixácii.  V prípade potreby riešenia bývania by sa tak odkladanie kúpy nehnuteľnosti mohlo stále predražiť.

 

img

 

Hypotekárny trh a prístup bánk

Bankové služby na spomalenie trhu a zmeny v objeme nových a zostávajúcich hypoték reagujú rigidne. Upadá záujem o refinancovanie a snaha o posilnenie retenčných oddelení bánk. Bankové prostredie tak neposkytuje klientom dostatočne flexibilné podmienky pre rýchle prispôsobenie svojich finančných možností trhu.

 

„Ľudia nekupujú a neriešia nové hypotéky. Problém bude, až keď sa prestanú splácať tie existujúce. Toto sa môže stať aj vo väčšej miere a chcelo by to zmenu v legislatíve, aby klienti vedeli splácať iba úroky a nie aj istinu, ktorú by bolo možné splatiť neskôr. V zahraničí tento prístup funguje veľmi dobre. Pre mnoho ľudí tak na Slovensku nastane komplikované obdobie. Refinancovanie nedává finančne význam a cítia to všetky banky, preto by sa mali zamerať na stratégiu, ako si klientov, ktorí sa musia uchýliť k tomuto riešeniu, udržať,” dopĺňa Vacho.

 

Dôkazom toho, že problémy so splácaním hypotéky sú reálnou hrozbou pre viacerých Slovákov, sú tiež zistenia prieskumu, ktorý si spoločnost Moneyhoon nechala urobiť. Podľa nich až 60,4 % respondentov nevedelo, aké parametre majú ich produkty a 40 % ľudí ani len nepozná výšku platby, ktorú za produkt každý mesiac platia. V praxi to znamená, že takmer každý druhý Slovák aktuálne netuší, koľko presne mesačne spláca. Ďalším veľkým problémom môže byť fakt, že iba 19 % ľudí pravidelnejšie prehodnocuje podmienky svojej hypotéky a hľadá finančne výhodnejšie riešenie.

 

img

 

Optimalizácia služieb

Voľba najvýhodnejšej hypotéky vyžaduje spracovanie veľkého množstva informácií v krátkom čase. Slováci pri výbere hypotéky hľadajú odbornú pomoc a poradenstvo, pretože chcú získať presný a odborný pohľad na svoju finančnú situáciu. V súčasnosti existuje viacero spôsobov ako sa dá výber vhodného hypotekárneho úveru uľahčiť. Okrem finančných poradcov je tu aj alternatívna možnosť - digitálna správa osobných financií. Slovenský startup Moneyhoon už v marci tohto roku spúšťa digitálnu platformu, ktorá Slovákom pomôže pri výbere vhodných finančných produktov.

 

„Na základe expertízy a transparentnosti dát budeme poskytovať intuitívne zobrazenie relevantných hypotekárnych produktov ôsmich slovenských bánk, aj v rámci netypických príjmov ako sú SZČO či SRO. Dokážeme poradiť s dostupnosťou hypoték, optimalizáciou príjmu a štruktúry hypoték aj v rámci bezpodielového spoluvlastníctva či dedičstva. Pri končiacej fixácii dokážeme minimalizovať dopady zvýšenej úrokovej sadzby a dlhodobo sa postaráme o to, aby klienti svoju hypotéku preplatili čo najmenej”, vysvetľuje Erik Šebík, CEO a zakladateľ Moneyhoon.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies