MKCR nebude realizovať zmluvu na digitalizáciu kultúrneho dedičstva

NETKY.SK • 19 Október 2010, 07:23 • 2 min
MKCR nebude realizovať zmluvu na digitalizáciu kultúrneho dedičstva

MKCR nebude realizovať zmluvu na digitalizáciu kultúrneho dedičstva

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu nebude realizovať základnú zmluvu na digitalizáciu kultúrneho dedičstva. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil minister Daniel Krajcer.
Ako uviedol, dokument sa neposudzoval na základe politických stimulov, ale na základe faktov. Vychádzalo sa pritom z právnych analýz a podrobného auditu.
Ak by sa postupovalo podľa zmluvy, tak by to bolo v príkrom rozpore so základným cieľom Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS) Prioritná os 2, čo je rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií. "S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by Slovensko muselo vrátiť miliardy korún naspäť do Bruselu, keďže by išlo o neoprávnené výdavky," upozornil s tým, že v celom projekte išlo predovšetkým o zaujímavý a lukratívny biznis pre súkromné firmy. Vysvetlil, že by tak vznikli obrovské škody, pretože peniaze by nesmerovali do slovenskej kultúry. Prijímateľom a žiadateľom peňazí v rámci OPIS Prioritná os 2 môžu byť zriaďovateľské organizácie ministerstva kultúry. "Tieto inštitúcie by získali finančné prostriedky, ale na základe tejto základnej zmluvy by ich museli okamžite nasmerovať do súkromného prostredia. S peniazmi by tak nakladali súkromné firmy," ozrejmil Krajcer.
Keďže ide o národné projekty, Európska únia vyčlenila takmer 200 miliónov eur v tejto oblasti pre Slovensko. "Vyvážať knihy na odkysľovanie do Nemecka je v rozpore so základným cieľom, ale aj so spôsobom použitia týchto prostriedkov," priblížil.
Krajcer sa ešte dnes stretne s majiteľmi spoločnosti Tender Media Group, s ktorou bola zmluva uzavretá a začne rokovať o jej vypovedaní. "Zmluva umožňuje vypovedanie po dohode oboch strán a jednostranne na základe 12-mesačnej dohody," poznamenal. Na základe právnej analýzy ju tiež ministerstvo nemusí napĺňať.
Bývalé vedenie rezortu podpísalo deň pred parlamentnými voľbami na základe verejnej súťaže zmluvu na 170-miliónovú zákazku bez dane s jej víťazom - spoločnosťou Tender Media Group. Tá sa týkala ochrany a digitalizácie predmetov a obsahu kultúrneho dedičstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies