Aktuálna situácia na Slovensku a vo svete v spojitosti s koronavírusom

NETKY.SK • 23 Apríl 2020, 11:13 • 2 min
Aktuálna situácia na Slovensku a vo svete v spojitosti s koronavírusom

Na Slovensku je momentálne 1325 nakazených, v ostatných krajinách sa čísla zvyšujú. Aká je situácia v Európe, Rusku a USA?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovensko

Počas stredy 22. apríla pribudlo na Slovensku 81 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak Slovensko má 1325 takýchto prípadov. Informuje o tom permanentný krízový štáb. Vykonaných bolo doposiaľ celkovo 57.421 testov, len počas stredy sa ich spravilo 4772. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo už 288 ľudí, z toho za stredu zaznamenali štyri takéto prípady.

 

Hospitalizovaných je 265 osôb, z toho v 80 prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je osem osôb a jedna je na pľúcnej ventilácii. Na Slovensku pribudlo v stredu aj jedno úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19 tak stúpol na 15.

 

img

Deti zdravotníkov z fakultnej nemocnice počas prvého dňa babysittingu, ktorý samospráva zriadila v jednej z trenčianskych škôlok

 

Česko

V Českej republike je celkovo 7136 potvrdených prípadov nákazy COVID-19. Počet vyliečených stúpol oproti stredajšiemu večeru o 13 na 2002; nákaze do štvrtka podľahlo 210 pacientovKabinet premiéra Andreja Babiša sa zatiaľ nerozhodol, či bude žiadať poslancov o možnosť núdzový stav znova predĺžiť.

 

img

V Českej republike otvorili farmárske trhy, autobazáre, autosalóny a remeslá s prevádzkami

 

Rusko

Počet prípadov nákazy koronavírusom dosiahol v Rusku k štvrtkovému ránu 62.773. Infekcii podľahlo 555 ľudí a 4891 pacientov sa uzdravilo, informovali tamojšie úrady. Celkovo v Rusku zostáva pod lekárskym dohľadom 151.000 ľudí pre podozrenie z koronavírusu, uviedla Federálna služba pre dohľad nad ochranou práv spotrebiteľov a dobrých životných podmienok (Rospotrebnadzor).

Zdravotníci vykonali v Rusku vyše 2,4 milióna testov na koronavírus, pričom 149.000 z nich za posledných 24 hodín, dodal Rospotrebnadzor.

 

Ukraina

Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa vo štvrtok zvýšil o 578 na 7170. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Vláda medzitým predĺžila platnosť karanténnych opatreníPodľa ministerstva zdravotníctva ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 187 ľudí, pričom 85% z nich bolo vo veku nad 50 rokov. Na Ukrajine sa z nákazy uzdravilo 504 ľudí - opakovaný laboratórny test u nich vírus nezistil.

 

Kabinet ministrov však v stredu 22. apríla schválil predĺženie karanténnych opatrení do 11. mája 2020, ale s miernym uvoľnením režimu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ k tomu uviedol, že uvoľňovanie opatrení po 11. máji bude možné iba vtedy, ak sa v nasledujúcich desiatich dňoch percento nových prípadov koronavírusu v krajine nezmení a bude kolísať v rozmedzí piatich až siedmich percent.

 

img

Proruskí separatistickí vojnoví zajatci v ochranných rúškach kráčajú počas výmeny neďaleko Horlivky

 

Nemecko

Počet osôb infikovaných novým druhom koronavírusu sa v Nemecku podľa najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha (RKI) vo štvrtok zvýšil o 2352 na 148.046Ide už tretí deň po sebe v počte nových denných prípadov o nárast. V stredu zaznamenal RKI 2237 nových prípadov a v utorok v krajine evidovali 1785 prípadov. Za uplynulých 24 hodín v krajine nahlásili 215 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol 5094, uvádza RKI na svojej webovej stránke.

 

USA

V dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v Spojených štátoch za posledných 24 hodín 1738 ľudí. Vyplýva z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) zverejnených v stredu večer miestneho času.

Denný prírastok je tak o výrazne nižší ako 2751 úmrtí, ktoré z USA hlásili v utorok. Celkovo už v Spojených štátoch zaznamenali prinajmenšom 46.583 úmrtí na COVID-19.

 

USA zaznamenali od vypuknutia pandémie už takmer 850.000 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Celosvetovo sú tak momentálne s počtom obetí i nakazených najzasiahnutejšou krajinou.

Najhoršie je na tom v USA štát New York, ktorého guvernér Andrew Cuomo v nedeľu vyhlásil, že tamojšia epidémia už zrejme kulminovala a dostala sa do fázy poklesu.

 

img

New York, Bronx

 

Celosvetové čísla

Celosvetovo je evidovaných vyše 2,6 milióna potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 a vyše 184.000 úmrtí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies