Ministri vnútra Bavorska a Rakúska hovorili o obnovení hraničných kontrol

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 21:12 • 2 min
Ministri vnútra Bavorska a Rakúska hovorili o obnovení hraničných kontrol

MNÍCHOV - Rakúsko neobnoví napriek rastúcemu počtu utečencov v Taliansku hraničné kontroly v Brennerskom priesmyku. Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka o tom dnes ubezpečil v Mníchove, kde rokoval so šéfom bavorského krajinského rezortu vnútra Joachimom Herrmannom, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa Sobotku sa zatiaľ v Tirolsku veľa utečencov nenachádza. Ak by sa ich počet zvýšil, je samozrejmé, že sa tam zavedú kontroly, dodal Sobotka.

 

Prípravy Rakúska na obnovenie hraničných kontrol sú už niekoľko týždňov jablkom sváru medzi Viedňou a Berlínom. Nemecká kancelárka Angela Merkelová opakovane ostro kritizovala plány Rakúska, ktorého vzťahy s Talianskom sa však po vysvetlení argumentov Viedne tamojšími predstaviteľmi upokojili.

 

Sobotka dnes zdôraznil, že na rokovaniach so svojím talianskym rezortným partnerom Angelinom Alfanom dal jasne najavo, že v prípade eskalácie situácie nie je veľa priestoru na pohyb.

 

Kým Berlín rakúske plány kritizuje, Mníchov, konkrétne bavorská krajinská vláda, ich považuje za správne, čo vyjadrením plnej podpory dal najavo aj minister Herrmann.

 

On osobne považuje kontroly na nemecko-rakúskych hraniciach za nevyhnutné. Dodal, že Európska komisia sama konštatovala nedostatočnú zabezpečenosť vonkajších hraníc EÚ. Zároveň pripomenul aj teroristickú hrozbu konštatujúc, že "medzičasom vieme o zneužívaní prílevu utečencov teroristami z Islamského štátu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies