Ministri USA, Japonska a Južnej Kórey hovorili o prísnejšom postupe voči KĽDR

NETKY.SK • 19 September 2016, 07:42 • 2 min
Ministri USA, Japonska a Južnej Kórey hovorili o prísnejšom postupe voči KĽDR

NEW YORK - Ministri zahraničných vecí Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey rokovali v nedeľu v New Yorku o prísnejších opatreniach voči Severnej Kórei i rozšírení vzájomnej spolupráce. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

KĽDR uskutočnila 9. septembra svoju piatu a dosiaľ najväčšiu jadrovú skúšku, a to v rozpore so sankciami OSN sprísnenými naposledy v marci tohto roka.

 

Stretnutia šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho, japonského ministra zahraničných vecí Fumia Kišidu a ich juhokórejského rezortného kolegu Jun Pjong-seho bolo prvým od posledného nukleárneho testu Pchjongjangu. Ten bude patriť k hlavným otázkam, o ktorých budú svetoví lídri hovoriť tento týždeň na Valnom zhromaždení OSN.

 

Ministri v spoločnom vyhlásení uviedli, že nerešpektovanie početných rezolúcií OSN, ktoré Severnej Kórei zakazujú pokračovanie v raketových a jadrových programoch, si vyžaduje ešte dôraznejší medzinárodný tlak. KĽDR tento rok vykonáva skúšky jadrových zbraní a balistických striel v bezprecedentnej miere.

 

Najvyšší diplomatickí predstavitelia uvedenej trojice krajín diskutovali o príprave ďalších sankcií, ktorou sa v súčasnosti zaoberá Bezpečnostná rada OSN, i možných dodatočných opatreniach, ktoré by mohli podniknúť ich vlády.

 

Potvrdili súčasne, že sú naďalej otvorení rozhovorom zameraným na úplnú a overiteľnú denuklearizáciu KĽDR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies