Ministri Spojeného kráľovstva zvažujú zákaz predaja smartfónov osobám mladším ako 16 rokov

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 16:45 • 2 min
Ministri Spojeného kráľovstva zvažujú zákaz predaja smartfónov osobám mladším ako 16 rokov

LONDÝN - Ministri uvažujú o zákaze predaja smartfónov deťom mladším ako 16 rokov po tom, ako množstvo prieskumov verejnej mienky preukázalo významnú podporu verejnosti pre takéto obmedzenie.

slovakia

left justify in out

Britská vláda pred dvoma mesiacmi vydala usmernenie o používaní mobilných telefónov v anglických školách, ale po niekoľkých kampaniach sa údajne považovalo za iné, aby lepšie chránili deti.

Esther Ghey, matka 16-ročnej Brianny, ktorá bola zavraždená minulý rok, vedie kampaň za vekovú hranicu používania smartfónov a prísnejšie kontroly prístupu k aplikáciám sociálnych médií. Ghey vo februári pre server BBC povedala: „Chceli by sme zaviesť zákon, aby existovali mobilné telefóny, ktoré sú vhodné len pre osoby mladšie ako 16 rokov... Takže ak máte viac ako 16 rokov, môžete mať telefón pre dospelých, ale potom, keď máte 16, môžete mať detský telefón, ktorý nebude mať všetky aplikácie sociálnych médií, ktoré sú teraz k dispozícii.“

Marcový prieskum spoločnosti Parentkind medzi 2 496 rodičmi školopovinných detí v Anglicku ukázal, že 58 % rodičov verí, že vláda by mala zakázať smartfóny osobám mladším ako 16 rokov. Tiež sa zistilo, že viac ako štyria z piatich rodičov uviedli, že majú pocit, že smartfóny sú „škodlivé“ pre deti a mladých ľudí.

Ďalší prieskum spoločnosti More in Common ukázal, že 64 % ľudí si myslí, že zákaz predaja smartfónov osobám mladším ako 16 rokov by bol dobrý nápad, v porovnaní s 20 %, ktorí to označili za zlý nápad.

Obmedzenie bolo dokonca populárny medzi toryovskými voličmi v roku 2019, podľa thinktanku, ktorý zistil, že 72 % podporilo zákaz, rovnako ako 61 % voličov Labouristickej strany.

Myšlienka na ďalší zákaz však niektorých konzervatívcov zneistila. Jeden toryovský vládny zdroj opísal túto myšlienku ako „nedotknutú“ a poznamenal:„Úlohou vlády nie je zasahovať a byť mikrorodičom; naším cieľom je zvýšiť povedomie rodičov o ich právomociach, ako sú obmedzenia týkajúce sa webových stránok, aplikácií a dokonca aj používania aplikácií rodičovskej kontroly.“

Povedali, že len v extrémnych prípadoch môže vláda„vykonávať úlohy rodiča lepšie ako skutoční rodičia a opatrovníci“.

Hovorca vlády povedal:„Špekulácie nekomentujeme. Náš záväzok urobiť zo Spojeného kráľovstva najbezpečnejšie miesto pre deti na internete je neochvejný, o čom svedčí náš významný zákon o online bezpečnosti.“

Rishi Sunak je už pripravený na reakciu na svoj plán zakázať budúcej generácii kupovať cigarety. Každý, kto sa narodil 1. januára 2009 alebo neskôr – v skutočnosti každý, kto má teraz 14 rokov alebo mladší – si nebude môcť počas svojho života v Anglicku zo zákona kúpiť cigarety, pretože vek fajčiarov sa každý rok zvyšuje o jeden rok, ak to poslanci schvália, podľa plánov, o ktorých prvýkrát informoval Guardian.

Politika bola prvýkrát oznámená na konferencii Konzervatívnej strany minulý rok. Odvtedy však konzervatívna vláda Nového Zélandu vyhlásila, že zruší vlastnú politiku krajiny o zákaze fajčenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Aletha Adu, Foto: freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies