Ministri sa stretli so starostami obcí z okolia zničeného muničného skladu vo Vrběticiach

NETKY.SK • 30 Október 2014, 18:13 • 2 min
Ministri sa stretli so starostami obcí z okolia zničeného muničného skladu vo Vrběticiach

PRAHA - Ministri obrany a vnútra ČR, Martin Stropnický a Milan Chovanec sa dnes počas návštevy Zlínskeho kraja stretli so starostami obcí z okolia výbuchom a požiarom zničeného muničného skladu vo Vrběticiach.

slovakia

left justify in out

 Samotný areál a následky explózie spred dvoch týždňov si predtým prezerali asi hodinu.
     

Ako informoval starostov minister vnútra, vláda ČR v pondelok rozhodne, aby v lokalite začala zasahovať armáda. Súčasne vyzve firmy, ktoré využívali sklad, aby začali s odvozom produktov, ktoré tu skladovali. Ak by sa tak nestalo, učiní tak štát, dodal Chovanec.
     

Na odsun munície bude dozerať vojenská polícia.
     

Podľa slov ministra obrany ČR budú chcieť, aby firmy informovali o tom, čo vo Vrběticiach skladovali. "Je to bezprecedentná situácia. S najväčšou pravdepodobnosťou nešlo o samovoľnú explóziu, ale súvisí s konkrétnymi osobami," cituje Stropnického internetový server iDNES.cz.
     

Príčiny explózie spred dvoch týždňov naďalej nie sú zrejmé. Až dva dni po výbuchu sa pyrotechnici dostali do areálu, ktorý tvorí okolo 40 objektov. K miestu epicentru explózie sa však ani naďalej nedostali bližšie ako 300 metrov. Stále tam totiž dochádza ešte k menším výbuchom. S vyšetrovaním príčin sa tak vlastne ešte nemohlo začať.
     

Protesty miestnych občanov voči existencii muničného skladu v okolí, voči ktorému namietajú nielen starostovia okolitých obcí, ale aj vedenie Zlínskeho kraja, sa začali po tom, čo si situácia v regióne vynútila aj preventívnu  dočasnú evakuáciu viac ako tisícky ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies