Ministri majú preveriť zmluvy uzavreté tesne pred a po voľbách

NETKY.SK • 11 August 2010, 12:05 • 2 min
Ministri majú preveriť zmluvy uzavreté tesne pred a po voľbách

Ministri majú preveriť zmluvy uzavreté tesne pred a po voľbách

slovakia

left justify in out

Ministerstvá a ďalšie ústredné orgány štátnej správy musia do polovice novembra tohto roka vykonať analýzu zmlúv uzavretých v období od 1. mája do 8. júla tohto roka, ktorých hodnota predstavuje viac ako 500.000 eur, a zistiť rizikové oblasti vyplývajúce z týchto kontraktov. Vyplýva to z materiálu, ktorý na dnešnom rokovaní vlády schválili ministri aj s pripomienkami.
      V rovnakej lehote sa majú preveriť prevody vlastníctva prebytočného nehnuteľného majetku štátu od začiatku roka do 8. júla, ako aj dodržiavanie zákona o verejnom obstarávaní pri vybraných zákazkách na dodanie tovarov, služieb a prác uskutočnených v roku 2010. Schválený materiál avizuje kontroly tohto typu aj na rok 2011.
      Predsedníčka vlády Iveta Radičová sa takýmto spôsobom rozhodla posilniť kvalitu vnútorných kontrolných systémov na ministerstvách a ostatných ústredných orgánoch štátnej správy. Výsledkom ich nedostatočného nastavenia je totiž podľa nej nehospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi a majetkom štátu.
      Ako sa uvádza vo schválenom dokumente, súčasný nepriaznivý vývoj schodku verejných financií si vyžaduje hľadať rezervy a úsporné riešenia vo všetkých, predovšetkým najrizikovejších oblastiach hospodárenia s verejnými prostriedkami.
      Medzi problémové oblasti uplynulého obdobia patria podľa Radičovej verejné obstarávania, proces investičnej výstavby a čerpanie eurofondov. Kontrolný proces je pritom potrebné zamerať už na priebeh pred verejným obstarávaním, teda na definovanie predmetu obstarania a jeho primeranosti, ako aj v samotnom procese obstarania.
      Rozvinutie vnútorných kontrolných mechanizmov sa predpokladá aj pri zmluvách a ich centrálnej evidencii. Kontrola sa má vykonať aj pri odpredaji prebytočného majetku, a to v celej verejnej správe. "Zistia sa príčiny vzniku nedostatkov a prijmú sa opatrenia vo vnútornom systéme, prípadne v legislatívnej oblasti tak, aby došlo k zvýšeniu transparentnosti a súťaživosti v celom procese odpredaja," konštatuje sa vo schválenom materiáli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies