Ministerstvo vnútra v roku 2017 vyhlási výzvy na projekty za viac ako 150 miliónov eur

NETKY.SK • 21 December 2016, 11:08 • 2 min
Ministerstvo vnútra v roku 2017 vyhlási výzvy na projekty za viac ako 150 miliónov eur

BRATISLAVA - V prvej polovici roka 2017 vyhlási Ministerstvo vnútra SR výzvy na národné projekty vo výške 152 miliónov eur. Ako agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu vnútra, výška dostupných prostriedkov z Európskej únie tak v budúcom roku presiahne hranicu 50 percent z celkovej alokácie operačného programu Efektívna verejná správa pre programové obdobie 2014 až 2020. Tá predstavuje 278 miliónov eur. Zo štátneho rozpočtu použijú na projekty 57 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Ide o projekty zamerané na organizovanie diskusií na témy ako verejná správa, vzdelávanie verejnosti o prístupe k informáciám či spoluprácu medzi mimovládnym sektorom a samosprávou. Pre mimovládne organizácie a samosprávy vyčlenia 26,4 milióna eur.


Slovensko využije prostredníctvom Odboru zahraničnej pomoci (OZP) a jeho Fondu pre vnútornú bezpečnosť (ISF) finančnú podporu z Európskej únie aj na posilnenie boja proti drogovej a farmaceutickej kriminalite či na zriadenia laboratória na automatizovanú analýzu DNA. Z finančných mechanizmov EÚ chce rezort vnútra zmodernizovať bezpečnostné systémy, zvýšiť odbornú spôsobilosť policajtov či zefektívniť cezhraničnú spoluprácu. Na projekty policajnej spolupráce a boj proti terorizmu už získal rezort viac ako 3,1 milióna eur.


Začiatkom roka 2017 plánuje ministerstvo vyhlásiť aj štyri výzvy na podporu vízovej politiky a posilnenia ochrany vnútorných hraníc za jeden milión eur. Na projektoch v tejto oblasti by mali spolupracovať ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo vnútra, finančné riaditeľstvo, letecký útvar rezortu vnútra a Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce.

 

Odbor zahraničnej pomoci, ktorý je zodpovedným orgánom Fondov pre oblasť vnútorných záležitostí s vlastnou alokáciou 50 miliónov eur plánuje vyhlásiť výzvy na projekty zamerané na budovanie kapacít v oblasti integrácie migrantov na Slovensku. Z alokácie chce použiť peniaze aj na vzdelávanie policajtov v oblasti prevencie obchodovania s ľuďmi, aktualizáciu systémov a vzdelávanie policajtov a príslušníkov iných orgánov pre boj proti chemickým, biologickým a rádioaktívnym materiálom.


Plánuje tiež zriadiť špeciálne výsluchové miestnosti pre detské obete trestných činov a iné zraniteľné skupiny a zaviesť opatrenia v boji proti nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies