MInisterstvo školstva: Prvých 100 dní prináša reálne výsledky

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 11:30 • 2 min
MInisterstvo školstva: Prvých 100 dní prináša reálne výsledky

BRATISLAVA - Prvých 100 dní nového ministra školstva prináša reálne výsledky. Tvrdí to ministerstvo školstva a pripomína, že po nástupe do úradu vytýčil minister Peter Plavčan 67 úloh, ktoré chce splniť do konca tohto roka. K nim pribudnú ďalšie, a to v rámci Národného programu pre rozvoj výchovy a vzdelávania s výhľadom na najbližších 10 rokov. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva školstva.

slovakia

left justify in out

Rezort školstva pripomína, že v skrátenom legislatívnom konaní úspešne inicioval schválenie dvoch zákonov o zvyšovaní platov pre učiteľov a výnimke pre málotriedky. "Zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a vysokoškolských učiteľov o šesť percent patrí k prvým splneným záväzkom. Zvyšovanie platov o šesť percent je za predpokladu uskutočnenia systémových zmien garantované programovým vyhlásením vlády aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Ministerstvo školstva už iniciovalo rokovania s rezortom financií, aby sa platy v regionálnom a vysokom školstve zvýšili o šesť percent aj v roku 2017. Ak budú tieto rokovania úspešné, celkovo by platy učiteľov a odborných zamestnancov mali stúpnuť do konca volebného obdobia o takmer 40 percent," dodáva rezort.

 

Najväčšou výzvou, ktorá sa týka reformy školstva, je podľa ministerstva Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania. Má pokrývať dlhodobé zámery a ciele SR v celej škále výchovy a vzdelávania v 10-ročnom výhľade. Na jeho návrhu pracuje tím zložený z externých poradcov ministra Plavčana, ako aj zo zamestnancov ministerstva. Program rozvoja výchovy a vzdelávania bude po jeho konečnom schválení vládou základom rozsiahlej reformy celého systému výchovy a vzdelávania v Slovenskej republike. Pri tvorbe dokumentu chce minister použiť aj podnety z diskusií či výsledky rokovaní so stavovskými organizáciami a školskými odborármi.

 

Rezort tiež pripomína, že na základe zmluvy podpísanej ministrom, sa môžu začať práce na výstavbe Národného futbalového štadióna. Štadión, ktorý bude slúžiť aj na veľké kongresy či kultúrno-spoločenské podujatia, by mali skolaudovať a odovzdať do konca roka 2018.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies