Ministerstvo práce vyhovelo protestu prokurátora v kauze Čistý deň, padlo prvé obvinenie zo sexuálneho zneužívania

NETKY.SK • 11 August 2017, 11:59 • 2 min
Ministerstvo práce vyhovelo protestu prokurátora v kauze Čistý deň, padlo prvé obvinenie zo sexuálneho zneužívania

BRATISLAVA – Ministerstvo práce vyhovelo protestu Generálnej prokuratúry (GP) SR a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

slovakia

left justify in out

V kauze resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante padlo prvé obvinenie. Podľa informácií sa týka sexuálneho zneužívania chovankyne Čistého dňa Rebeky. Polícia v tomto prípade vzniesla obvinenie voči vtedajšiemu zamestnancovi Čistého dňa Igorovi J., ktorý tam pracoval ako terapeut a zastupoval aj riaditeľa. Informáciu potvrdila Krajská prokuratúra v Trenčíne, ktorá však odmietla poskytnúť viac informácií.

Prípad Rebeky pritom už polícia raz preverovala. Ona a jej matka tvrdia, že polícia im neverila a až po zásahu Generálnej prokuratúry SR po vypuknutí kauzy Čistý deň prípad opäť otvorila. Rebeke, podľa jej tvrdení, na terapeutickom pobyte na chate terapeut spôsobil pri intímnostiach poranenia, ktoré jej museli ošetriť na chirurgii.

 

"Prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne na základe skutkovo-právnej analýzy trestnej veci vydal pokyn na opakované začatie trestného stíhania pre viaceré skutky a trestné činy a na doplnenie dokazovania," uviedla pre hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Vedenie Čistého dňa obvinenie ich bývalého zamestnanca z prečinu sexuálneho zneužívania prekvapilo. "Sme prekvapení, že došlo k obvineniu tejto osoby. Už v čase, keď sa stalo údajné násilie, sme prípad vyšetrovali. Všetci klienti, ktorí na terénnej terapii na chate boli, povedali, že nič také nevideli a k ničomu takému nedošlo. Aj dievčatá, ktoré tam boli s Rebekou. O to viac, že polícia obvinila človeka, ktorý bol v tom čase už otcom jedného dieťaťa, žije naďalej v usporiadanej rodine, narodilo sa mu ďalšie dieťa a jeho osobnostný profil k takémuto konaniu ani nesvedčí. Podotýkame, že ide len o obvinenie, počkajme si, ako rozhodne v konečnom dôsledku súd," uviedla pre Zuzana Tomaneková Miková, manželka riaditeľa Čistého dňa.
 

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR doručilo dňa 9. augusta 2017 Generálnej prokuratúre SR rozhodnutie, ktorým vyhovelo podanému protestu Generálnej prokuratúry SR a zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň,“ uviedla Predajňová.

 

Rozhodnutie ministerstva, ktorým bolo vyhovené protestu prokurátora, ešte nie je právoplatné. Rezort vyhovel výhradám GP, ktorá protest prokurátora podala predovšetkým pre nesprávnu aplikáciu ustanovení zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

 

„Ministerstvo začalo o zrušení akreditácie konať ex offo. Oznámenia o začatí konania neobsahovalo predpísané náležitosti. Nebolo z neho zrejmé, ktoré konkrétne skutkové okolnosti týkajúce sa činnosti akreditovaného subjektu boli dôvodom na začatie konania,“ priblížila Predajňová.

 

Zistené bolo podľa hovorkyne aj porušenie ustanovení správneho konania o dokazovaní. „Nesprávny bol prístup ministerstva práce k vykonaným dôkazom. Pri rozhodovaní o zrušení akreditácie ako na zásadné prihliadlo na skutočnosti, ktoré pre objektívne posúdenie veci boli skutkovo aj právne irelevantné, pritom podstatné skutočnosti vôbec nezohľadnilo,“ objasnila.

 

Ministerstvo napokon pochybilo aj v tom, že vec nebola pred vydaním rozhodnutia riadne predložená na vyjadrenie akreditačnej komisii.

 

GP sa rozhodla vo veci konať na základe vlastných poznatkov, ale aj podklade podnetu poslankyne Národnej rady SR Natálie Blahovej (SaS). 

 

Ministerstvo tieto tvrdenia odmietlo s tým, že minister vždy v celom priebehu šetrenia bol a je pripravený na intenzívnu spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní.

 

Rezort upozornil, že správny orgán ministerstva začal okamžite po odporúčaní akreditačnej komisie správne konanie voči zariadeniu už v septembri minulého roka, čoho súčasťou bola aj hĺbková kontrola zariadenia so všetkými závermi. Akreditáciu Čistému dňu ministerstvo neodobralo, proti čomu podala protest Generálna prokuratúra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies