Ministerstvo obrany pripravilo výstavu o ženách v armáde

NETKY.SK • 8 Marec 2014, 17:50 • 2 min
Ministerstvo obrany pripravilo výstavu o ženách v armáde

BRATISLAVA - Výstavu fotografií Moniky Haimy Kováčovej pripravili pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa žien výstavu fotografií Moniky Haimy Kováčovej, na ktorých zachytila život profesionálnych vojačiek. Záujemcovia si ich môžu pozrieť vo Výstavnej sále Univerzitnej knižnice na Michalskej ulici v Bratislave do 14. marca. „Oceňujem, že aj umelci sa začali venovať do istej miery veľmi špecifickej črte našej spoločnosti, aj keď v súčasnosti máme v armáde 10 percent žien,“ povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

Téma výstavy je zároveň dizertačnou prácou autorky na Vysokej škole výtvarných umení. „Môj otec bol vojak a cítim sa medzi nimi dobre. Inklinovala som však skôr k umeniu, a preto sa venujem fotografii. A práve takýmto spôsobom som chcela spojiť umenie s armádou,“ vysvetlila autorka fotografií.

Výstava o ženách je rozčlenená do troch tematických častí. Prvá predstavuje výsadkárky, čiže ženy, ktoré sa rozhodli pre „adrenalínovú“ špecializáciu v armáde. Druhá časť zachytáva pôsobenie slovenských vojačiek v misii UNFICYP na Cypre. Tretia zobrazuje ženy pôsobiace v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

Rezort obrany pripravil výstavu o ženách v armáde ako prejav úcty k ich práci, ktorú pre ozbrojené sily robia. Podľa predsedníčky Združenia žien v Armáde SR Alexandry Števaňákovej ženy najčastejšie prichádzajú do ozbrojených síl najmä z dvoch dôvodov. „Buď majú niekoho z vojakov v rodine, alebo sa chcú istým spôsobom vyrovnať mužom a zažiť dobrodružstvo,“ povedala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies