Ministerka Šimkovičová: Spolupráca s Poľskom v oblasti kultúry má veľký potenciál

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 11:40 • 2 min
Ministerka Šimkovičová: Spolupráca s Poľskom v oblasti kultúry má veľký potenciál

BRATISLAVA - Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a veľvyslanec Poľska na Slovensku Maciej Ruczaj zdôrazňujú potenciál spolupráce medzi oboma krajinami v kultúrnej oblasti. Vzhľadom na blížiace sa prezidentské obdobie Poľska vo V4 a Rade EÚ, obnovenie a posilnenie vzťahov je kľúčové.

slovakia

left justify in out

Spolupráca Slovenskej republiky a Poľskej republiky v oblasti kultúry má veľký potenciál na zintenzívnenie. Priestor na jej rozvoj je vo viacerých oblastiach. Zhodli sa na tom ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová a veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Maciej Ruczaj počas dnešného rokovania na pôde rezortu kultúry. „V minulosti sme ako susedné krajiny spolupracovali intenzívnejšie, bolo by prínosné, ak by sme sa k tomu vrátili,“ uviedla ministerka kultúry.

„Veľmi oceňujem, aký máte prehľad v kultúrnej oblasti a o konkrétnych projektoch. Medzi našimi krajinami vidím obrovský prienik na spoluprácu v oblasti tzv. „kultúrneho turizmu“,“ povedala ministerka kultúry M. Šimkovičová.

Poľský veľvyslanec na stretnutí pripomenul, že Poľsko v druhej polovici roka 2024 preberie ročnú predsednícku štafetu v zoskupení krajín Vyšehradskej skupiny (V4), a od januára do júna v roku 2025 bude predsedníckou krajinou Rady Európskej únie. Zároveň zdôraznil, že je dôležité,  aby sme sa cez kultúru vzájomne spoznávali.

Obe strany sa na stretnutí zhodli, že vzťahy v oblasti kultúry medzi Slovenskom a Poľskom boli v posledných rokoch zanedbané a je dôležité opätovne im venovať adekvátnu pozornosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MK SR, Foto: Tlačový odbor MK SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies