Ministerka A. Nahlesová nepresadila reformu pracovného času

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 16:04 • 2 min
Ministerka A. Nahlesová nepresadila reformu pracovného času

BERLÍN - Nemeckej spolkovej ministerke práce Andrey Nahlesovej sa nepodarilo presadiť návrh zákona na veľkú reformu pracovného času. Predtým neuspela ani s návrhom, aby matky, ktoré sa starajú o deti v predškolskom veku, mohli pracovať na skrátený pracovný úväzok.

slovakia

left justify in out

Ministerka uviedla, že sa o návrhoch v spolkovej vláde ani nehlasovalo. Konštatovala, že možnosť predĺženia pracovnej zmeny na osem hodín malo vytvoriť vo firmách podmienky na ľahšie zvládnutie nastupujúcej digitalizácie.

 

Strana Linke (Ľavica) privítala, že sa v ministerkiných experimentoch s pracovným časom zatiaľ nebude pokračovať. Hovorkyňa strany pre problematiku odborov Jutta Krellmannová uviedla, že sa nesmú robiť nijaké pokusy na úkor zdravia zamestnaných. Zákon o pracovnom čase je ochranným zákonom. Šéf nemeckej odborovej centrály DGB Reiner Hoffmann varoval pred prekročením dennej, zákonom stanovej dĺžky pracovného času.

 

Ministerka Nahlesová vlani v novembri po mesiacoch rokovaní s podnikateľmi a ich združeniami zverejnila Bielu knihu prác 4.0. Hovorilo sa v nej o zmenách, ktoré prinesie štvrtá priemyselná revolúcia v oblasti práce. Nová doba by mala priniesť viaceré modely pracovného času, vrátane práce z domu.

 

Zákon mal platiť dočasne dva roky. Skúška nových modelov sa mala spájať s podnikovými experimentálnymi dielňami. Potom by sa mali robiť dlhodobé zmeny v oblasti pracovného času. Ministerka však so spoločnosťou Deutsche Telekom dosiahla dohodu o novom modeli vzdelávania.

 

Zamestnanci podľa neho budú pracovať na polovičný úväzok, aby sa mohli súčasne vzdelávať. Potom zložia záverečnú skúšku. Počas obdobia práce i vzdelávania budú dostávať 50 % mzdy za polovičný pracovný úväzok, 20 % im bude prispievať štát a 10 % im prilepší ešte zamestnávateľ. Celkovo tak budú mať 80 % mzdy. Ministerka Nahlesová je s týmto modelom práce i vzdelávania veľmi spokojná.

 

Po nepodarených pokusoch vo vláde začať hlbokú reformu pracovného času uviedla, že problematike sa bude venovať vytrvalo, svojho zámeru sa nevzdáva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies