Minister zahraničia Klimkin varuje pred následkami útoku na Ukrajinu z východu

NETKY.SK • 13 November 2014, 12:52 • 2 min
Minister zahraničia Klimkin varuje pred následkami útoku na Ukrajinu z východu

KYJEV - Proruskí separatisti za posledných 24 hodín ostreľovali pozície ukrajinskej armády 44-krát. O život pritom prišli štyria vládni vojaci a ďalších 18 utrpelo zranenia. Ozbrojené zrážky sa sústreďovali na oblasť letiska v Donecku a Debaľcevo, spresnil hovorca síl ATO Vladislav Selezňov.

slovakia

left justify in out

Počas nočného ostreľovania Donecka boli zranení traja civilisti, informovali dnes miestne úrady.
     

Tlačová služba vládnej protiteroristickej operácie (ATO), ktorá od jari prebieha v oblasti Donbasu, dnes na svojej facebookovej stránke spresnila, že vládne jednotky majú pod kontrolou donecké letisko i juh zóny ATO.
     

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na miestne úrady uviedla, že za posledných 24 hodín sa v Luhanskej oblasti vystupňovalo napätie. Ostreľovanie civilistami obývaných lokalít si tam vyžiadalo dvoch zranených a pomerne veľké materiálne škody.
     

Napätie na východe Ukrajiny sa výrazne stupňuje posledné dva týždne, a to v súvislosti s množiacimi sa prípadmi porušovania dohody o prímerí, ako aj s nedávnymi voľbami najvyšších predstaviteľov a poslancov parlamentov samozvaných republík, ktoré na území Doneckej a Luhanskej oblasti na jar tohto roku vyhlásili proruskí separatisti. Kyjev a Západ voľby neuznali a označili ich za prekážku mierovému urovnaniu konfliktu.
     

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin dnes podľa agentúry Ukrinform uviedol, že Ukrajina je pripravená na možný útok z východu. 
     

"My sme, samozrejme, pripravení, ale to, čo nám treba, je deeskalácia, naozajstné politické riešenie," uviedol. Upozornil, že ak Západ dovolí, aby Ukrajina prišla o svoju východnú časť, bude to "tá najnebezpečnejšia chyba", ktorá povedie k zmrazeniu konfliktu a humanitárnej katastrofe so "všetkými aspektmi vrátane ekologických". 
     

"V tomto zmysle je suverenita Ukrajiny nielen precedensom, ale aj absolútnym cieľom pre dosiahnutie bezpečnosti Európy," uviedol ukrajinský minister. Kyjev podľa neho teraz potrebuje veľmi jasné stanovisko zo strany EÚ, USA a celého civilizovaného sveta, že pomôže Ukrajine dosiahnuť deeskaláciu v Doneckej a Luhanskej oblasti.
     

Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN dnes s odvolaním sa na novinára Andrija Caplyjenka informovala, že proruskí separatisti na východe Ukrajiny plánujú túto nedeľu rozpútať veľký útok na pozície vládnych síl.
     

Severoatlantická aliancia v posledných dňoch pozorovala vstup konvojov ruskej vojenskej techniky na územie Ukrajiny, vrátane tankov, delostrelectva a bojových jednotiek. Hlavný veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove, v stredu upozornil, že v posledných dvoch dňoch si predstavitelia NATO všimli rovnaké skutočnosti ako OBSE. 
     

Členovia pozorovateľskej misie OBSE v utorok oznámili, že do centra Donecka, ktorý je hlavnou baštou proruských povstalcov na východnej Ukrajine, smeruje 43 vojenských vozidiel bez poznávacích značiek.
     

Podľa správ OBSE neoznačené kamióny ťahali za sebou ťažkú delostreleckú techniku a päť viachlavňových raketometov.
     

Agentúra DPA okrem toho citovala zo správy menej početnej misie OBSE pôsobiacej v oblasti Donecka a Gukova v rusko-ukrajinskom pohraničí, podľa ktorej za posledný týždeň rusko-ukrajinskú hranicu v oboch smeroch prekročilo asi 665 mužov a žien v oblečení vojenského štýlu, čo je najvyšší počet od začiatku pôsobenia misie OBSE na ruskej strane spoločných hraníc. Pozorovatelia však tvrdia, že ani jedna z týchto osôb nebola ozbrojená. Táto misia OBSE je nezávislá od početne oveľa väčšej misie OBSE na Ukrajine, upozornila DPA.
     

Predseda Parlamentného zhromaždenia OBSE Ilkka Kanerva dnes vo Viedni vyjadril pochybnosti nad zmysluplnosťou predĺženia misie OBSE na rusko-ukrajinskej hranici v jej terajšej podobe, ktorá je - ako zdôraznil - výsledkom kompromisu. Pôsobenie misie je obmedzené a pozorovatelia "vidia len to, čo cez hranicu prechádza oficiálne," vysvetlil.
     

Kanerva uviedol, že OBSE na Ukrajine dokázala schopnosť efektívneho pôsobenia v krízových situáciách, ale súčasne priznal, že deeskaláciu napätia na východe krajiny sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies