Minister Wlachovský vo Viedni: Kandidátske krajiny na členstvo v EÚ chceme naďalej podporovať v eurointegračnom procese a oceniť ich doterajšie úspechy

NETKY.SK • 28 September 2023, 09:45 • 2 min
Minister Wlachovský vo Viedni: Kandidátske krajiny na členstvo v EÚ chceme naďalej podporovať v eurointegračnom procese a oceniť ich doterajšie úspechy

VIEDEŇ - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 27. septembra 2023 zúčastnil v Rakúsku na stretnutí šéfov diplomacií krajín skupiny Central 5 (C5). Neformálnu regionálnu platformu tvoria okrem Slovenska a Rakúska aj Česko, Maďarsko a Slovinsko.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí diskutovali o aktuálnej zahraničnopolitickej a bezpečnostnej situácii, pričom stretnutiu dominovala pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine. Minister Wlachovský v tejto súvislosti uviedol, že teraz nie je čas na únavu z pomoci Ukrajine.

 

„Cena za prípadný neúspech v legitímnej obrane Ukrajiny a jej boji za slobodu by bola oveľa vyššia, ako cena našej súčasnej podpory suseda, ktorý je obeťou vojenskej agresie Ruska,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.


 
Rezonujúcimi témami stretnutia boli tiež výzvy spojené s nelegálnou migráciou, situácia v regióne západného Balkánu a s tým súvisiace rozširovanie Európskej únie (EÚ).

„Pokiaľ hovoríme o rozširovaní, je to otázka zásadného politického významu pre Úniu a jej postavanie na medzinárodnej scéne. Potrebujeme sa posunúť v integračnom procese krajín západného Balkánu a stabilizovať tento región, rovnako ako nám záleží na pokroku nových kandidátskych krajín, ktorými sú Ukrajina a Moldavsko. Samozrejme, hodnotenie pokroku sa odvíja od plnenia dohodnutých kritérií. Všetkých kandidátov na vstup do európskej rodiny treba podporiť a poskytnúť im súčinnosť aj skúsenosti, ktoré máme z nášho vlastného eurointegračného procesu,“ uviedol vo Viedni minister M. Wlachovský.



Ministri zahraničných vecí krajín skupiny C5 ďalej rokovali aj o energetickej bezpečnosti a diverzifikácii energetických zdrojov, pričom v tejto súvislosti ocenili spoločný postup a rýchle tempo európskych krajín pri znižovaní závislosti na ruských fosílnych palivách.

 

V rámci rokovania šéfov diplomacií krajín sa uskutočnilo aj pracovné stretnutie s generálnou tajomníčkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Helgou Schmid. V rámci diskusie o súčasnej a budúcej úlohe organizácie v kontexte európskej bezpečnostnej architektúry minister M. Wlachovský uviedol, že nevidí k OBSE žiadnu rozumnú alternatívu a že správne fungovanie organizácie je kľúč k obnoveniu dialógu o zásadných otázkach mieru a bezpečnosti v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MZV SR Foto: MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies