Minister Wlachovský vo Varšave: EÚ potrebuje investovať do svojej obrany a bezpečnosti, no transatlantické partnerstvo je stále najlepšou a najefektívnejšou odpoveďou na výzvy, ktorým čelíme

NETKY.SK • 4 Október 2023, 10:30 • 2 min
Minister Wlachovský vo Varšave: EÚ potrebuje investovať do svojej obrany a bezpečnosti, no transatlantické partnerstvo je stále najlepšou a najefektívnejšou odpoveďou na výzvy, ktorým čelíme

VARŠAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský vystúpil 3. októbra 2023 v Poľsku na Varšavskom bezpečnostnom fóre (WSF). Diskutoval spoločne s bývalou vysokou predstaviteľkou Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Margaret Ashtonovou, ministrom obrany Rumunskej republiky Angelom Tilvarom a šéfom švédskeho rezortu obrany Pålom Jonsonom. Hlavnými témami panelu boli európska strategická autonómia, transatlantické záväzky a výzvy, ktorými čelia euroatlantickí spojenci v kontexte ruskej agresie proti Ukrajine.

slovakia

left justify in out

„Útok Ruska proti Ukrajine jasne ukázal, ako veľmi je prepojená bezpečnosť Európy a Spojených štátov amerických. Agresia proti nášmu susedovi ešte viac zvýraznila potrebu pevných transatlantických vzťahov, avšak zoznam výziev, ktorým musíme čeliť spoločne, je ešte dlhší,“ upozornil vo Varšave minister M. Wlachovský.

 

Európsku i globálnu bezpečnosť a stabilitu, podľa šéfa slovenskej diplomacie, podkopávajú aj hybridné hrozby, výzvy zo strany Číny, nestabilné štáty v našom susedstve, klimatická zmena či neregulárna migrácia. Ako zdôraznil minister, Severoatlantická aliancia (NATO) zostáva základným pilierom našej kolektívnej obrany, nemali by sme sa však brániť ani posilňovaniu európskej odolnosti a budovaniu strategickej autonómie, ktorá je zlučiteľná s transatlantickými záväzkami.

 

„Napríklad obmedzenie európskej závislosti od ruských energetických zdrojov bolo jasným príkladom toho, že väčšia autonómia znamená aj väčšiu bezpečnosť. Rovnako EÚ potrebuje silným spôsobom zvýšiť kapacity svojho obranného priemyslu, kde aj Slovensko má svoje miesto. Súčasne by sme však nemali spochybňovať úlohu našich strategických partnerstiev postavených na jasných pravidlách a hodnotách. EÚ nechce čeliť globálnym výzvam sama, naopak. Vyžaduje si to koordinovaný prístup, výmenu skúseností, užšiu spoluprácu Únie s podobne zmýšľajúcimi partnermi a spojencami vrátane USA, ako aj plné využitie potenciálu vzťahov medzi EÚ a Alianciou,“ uviedol M. Wlachovský.

 

 

Wlachovský zároveň dodal, že udržanie silného transatlantického zväzku a súčasne európskej jednoty je tým najlepším receptom, ktorý dnes máme. Varšavské bezpečnostné fórum (WSF) patrí medzi najväčšie konferencie o medzinárodnej bezpečnosti a obrane v strednej a východnej Európe. Na 10. ročníku WSF politickí predstavitelia, diplomati a experti z krajín EÚ, NATO či Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) diskutovali nielen o dopadoch ruskej agresie proti Ukrajine, ale tiež o rastúcom vplyve Číny či budúcnosti indopacifického regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MZV SR Foto: MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies