Minister Wlachovský pricestoval do New Yorku: "Vítam nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe"

NETKY.SK • 19 September 2023, 10:45 • 2 min
Minister Wlachovský pricestoval do New Yorku: "Vítam nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe"

NEW YORK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 18. septembra 2023 v New Yorku zúčastnil na podujatí „Úsilie Dňa mieru: Obnovené úsilie o mier na Blízkom východe.“ Ministerky a ministri diskutovali o budúcnosti Arabskej mierovej iniciatívy a potenciáli navrhnúť balík stimulov, ktoré by medzinárodné spoločenstvo pod vedením Európskej únie (EÚ) zaviedlo po dosiahnutí mierovej dohody o trvalom štatúte.

slovakia

left justify in out

Nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe vítam a verím, že pozitívne prispeje k trvalému mieru v celom regióne a politickému horizontu pre riešenie blízkovýchodného konfliktu,“ povedal vo svojom vystúpení v sídle Organizácie Spojených národov (OSN) minister M. Wlachovský. Dodal, že Slovensko zároveň víta normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a viacerými arabskými krajinami.

 

V úvode týždňa, počas ktorého pokračuje 78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, sa šéf slovenskej diplomacie stretol aj s rezortnými partnermi z krajín Vyšehradskej skupiny (V4), na ktorom ocenil priority aktuálneho českého predsedníctva formátu V4 vrátane pokračovania flexibilnej, konštruktívnej a pragmatickej regionálnej spolupráce v oblastiach, kde je to výhodné pre občanov všetkých štyroch krajín. Miroslav Wlachovský absolvoval v New Yorku aj tradičné neformálne zasadnutie ministrov a ministeriek zahraničných vecí členských štátov EÚ.

„Spoločne s mojimi európskymi kolegyňami a kolegami sme diskutovali o geopolitických dôsledkoch pokračujúcej vojenskej agresii Ruska, pričom sme opätovne vyslali jednotný signál podpory Ukrajiny, ale hovorili sme aj o dianí v africkom regióne Sahel s dôrazom na vývoj situácie v Nigeri a možnosti diplomatickej, bezpečnostnej, ekonomickej a rozvojovej prítomnosti Únie v regióne,” priblížil M. Wlachovský.

 

Na okraj hlavných podujatí sa minister stretol aj so zástupcami amerických židovských organizácií American-Jewish Committee (AJC) a B´nai B´rith International, s ktorými diskutoval o posilnení spolupráce so židovskou komunitou, podpore povedomia o holokauste či aktuálnom vývoji na Blízkom východe a agende ľudských práv v OSN. Počas bilaterálneho rokovania s ministerkou zahraničných vecí Indonézskej republiky Retno Marsudi minister Miroslav Wlachovský vyzval na zintenzívnenie politického dialógu a rozvoj spolupráce v obchodnej a investičnej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Foto: MZVEZ SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies