Británia uvoľňuje pravidlá pre medzinárodné cestovanie. Môže si to dovoliť

NETKY.SK • 18 September 2021, 08:33 • 2 min
Británia uvoľňuje pravidlá pre medzinárodné cestovanie. Môže si to dovoliť

LONDÝN - Aktuálny trojfarebný cestovateľský semafor nahradí od 4. októbra dvojfarebný. Pre očkovaných a neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 budú platiť rôzne pravidlá.

slovakia

left justify in out

Britská vláda oznámila zásadné zjednodušenie pravidiel pre medzinárodné cestovanie. Reaguje tak na výhrady cestujúcich a firiem, že jej opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu sú ťažkopádne a neúčinné. Informovala o tom AP.

 

Minister dopravy Grant Shapps v piatok uviedol, že "jednoduchší a priamočiarejší systém" umožní "viacerým ľuďom cestovať, vidieť svojich blízkych alebo podnikať po celom svete a zároveň podporiť cestovný ruch.“ Podľa neho sú tieto zmeny možné vďaka vysokej miere zaočkovanosti v Británii. Takmer 82 percent ľudí v krajine vo veku 16 a viac rokov je plne zaočkovaných.

 

Zmena semaforu 

 

Cestovateľský semafor, ktorý v súčasnosti pozostáva z troch farieb a rozlišuje krajiny na červené, žlté a zelené podľa miery šírenia koronavírusu v nich, nahradí od 4. októbra  dvojúrovňový. Niekoľko desiatok krajín s vysokou mierou šírenia koronavírusu bude patriť do červenej kategórie, zvyšok dostane zelenú. Osem krajín od stredy odstránia z červeného zoznamu: Turecko, Pakistan, Maledivy, Egypt, Srí Lanku, Omán, Bangladéš a Keňu.

 

K téme: Chorvátsko zavádza po lete prísnejšie pandemické pravidlá. Koho sa budú týkať?

 

Plne zaočkovaní cestujúci do Anglicka nebudú musieť od 4. októbra pred odchodom z krajiny, ktorá nie je na červenom zozname, absolvovať PCR test na koronavírus. Hoci sa stále budú musieť nechať otestovať 2 dni po príchode do Anglicka, PCR test bude od konca októbra možné nahradiť lacnejším rýchlotestom. Nezaočkovaní cestujúci budú stále musieť ísť na 10 dní po príchode do Anglicka do karantény a podstúpiť test na koronavírus pred cestou i po nej.

 

Británia v rámci podpory turizmu uviedla, že uzná očkovanie v ďalších 17 krajinách vrátane Austrálie, Kanady, Japonska a Južnej Kórei. Predtým uznávala iba očkovanie poskytnuté vo Veľkej Británii, USA a v Európskej únii. Zmeny sa zatiaľ týkajú iba Anglicka, nakoľko Škótsko, Wales a Severné Írsko si určujú vlastné pravidlá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies