Minister vnútra Kaliňák odovzdal 40 obciam protipovodňové vozíky

NETKY.SK • 13 November 2015, 18:41 • 2 min
Minister vnútra Kaliňák odovzdal 40 obciam protipovodňové vozíky

ŽILINA – Protipovodňové prívesné vozíky dnes na Námestí Andreja Hlinku v Žiline odovzdal minister vnútra Robert Kaliňák štyridsiatim zástupcom miest a obcí zo Žilinského kraja.

slovakia

left justify in out

"Škody spôsobené týmto prírodným živlom sa v posledných rokoch rátajú v stovkách miliónov eur. Netreba zabúdať na to najcennejšie, ľudské životy, ktorých nemalý počet vyhasol počas povodní. Je zodpovednosťou ministerstva vnútra, aby ohrozeným obciam podalo pomocnú ruku. Verím, že vozíky sú významným krokom pre ochranu ľudí a zvýšenie odolnosti krajiny proti povodniam," povedal minister vnútra.

 

Protipovodňové vozíky sa podľa neho dostanú do konca tohto roka do 621 obcí po celom Slovensku. "Hodnota jedného vozíka je zhruba 14.500 eur, všetky sú súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom operačného programu Životné prostredie. Celková hodnota projektu je 63 miliónov eur a v najbližších mesiacoch sa prostredníctvom neho bude distribuovať aj ďalšia špeciálna technika, určená na boj proti prírodným katastrofám. Za obdobie 2004-2013 spôsobili iba povodne na Slovensku škody vo výške 707 miliónov eur," informoval Kaliňák.

 

Zdôraznil, že vďaka protipovodňovým vozíkom by mali byť samosprávy odolnejšie voči živelným katastrofám. "Pamätáte si z mnohých povodní, že v prvom dome sa už voda ťahá, už sa pomáha, ale posledný čaká ešte ďalších päť–šesť hodín, než sa to stane. Preto sme chceli, aby bolo možné naraz nasadiť čo najväčší počet techniky a obce si vzájomne pomáhali. Aby do každej obce v prípade povodne prišlo päť, šesť, sedem dobrovoľných hasičských zborov a boli schopní okamžite poskytnúť pomoc. A tak sme volili aj výbavu tohto protipovodňového prívesu," podotkol minister vnútra.

 

Doplnil, že celková čerpacia kapacita dnes odovzdaných prívesov je viac ako 140.000 litrov za jednu minútu a spolu majú 1600 metrov protipovodňových zábran. "Naozaj už priestor, ktorý v regióne dokáže urobiť veľký kus pomoci. V protipovodňových prívesoch je plávajúce čerpadlo s výkonom 1200 litrov, kalové čerpadlo s výkonom 1300 litrov, elektrocentrála. Z druhej strany sú osvetľovacia rampa, elektrické ponorné čerpadlo, 40 metrov protipovodňových zábran plus ručné náradie. Všetko na to, aby sme podporili kvalitný výcvik, odhodlanie a nasadenie dobrovoľných hasičov. Zároveň spojili modernú techniku s dobrým výcvikom hasičov, a tým pádom sa môžu občania aj celé Slovensko cítiť o kúsok bezpečnejšie," uzatvoril Kaliňák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies