Minister práce si podľa Mihála neplní načas domáce úlohy

NETKY.SK • 9 September 2014, 16:59 • 2 min
Minister práce si podľa Mihála neplní načas domáce úlohy

BRATISLAVA - Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter si podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) nerobí načas domáce úlohy.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec to uviedol v parlamentnej rozprave k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. Touto novelou zákona sa majú v tomto roku časti penzistov zvýšiť vianočné príspevky. Šéf rezortu práce a sociálnych vecí podľa Mihála nie je schopný včas doručiť návrh zákona do parlamentu tak, aby nebolo ohrozené vyplácanie vyšších vianočných príspevkov.

 

Podľa samotnej novely zákona majú penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostať v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura. Okrem toho dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka aj jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Exminister práce a sociálnych vecí poukázal na to, že vláda návrh zdôvodňuje snahou znížiť možné riziko chudoby a prispieť k naplneniu práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti u tejto skupiny poberateľov dôchodku v uvedenom období. "Dvanásť eur má znamenať naplnenie práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti. Ak ľudská dôstojnosť sa rovná sume dvanásť eur, akú cenu majú hodinky pána premiéra," upozornil Mihál. 

 

Mihál tiež upozornil na to, že samotný zákon o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku schvaľoval parlament v roku 2006 počas prvej vlády Roberta Fica na októbrovej schôdzi parlamentu a takisto vlani súčasná vláda novelu tohto zákona prijímala až v októbri. Napriek tomu podľa neho sa Sociálna poisťovňa, ktorá vypláca vianočné príspevky, na výplatu týchto príspevkov stihla pripraviť. V tomto roku sa má pritom zákon novelizovať v skrátenom konaní už na septembrovej schôdzi parlamentu. 

 

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom má dosiahnuť 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. So stúpajúcou výškou dôchodku, resp. úhrnu súm dôchodkov, sa má výška vianočného príspevku postupne znižovať, suma príplatku k príspevku však bude rovnaká až do výšky 396,18 eura. Vyšší vianočný príspevok má dostať približne 784,8 tisíc penzistov. Približne 374 tisíc penzistov s dôchodkom nad 396,18 eura si oproti vlaňajšku pohorší. Ak ich dôchodok čo i len o jeden cent prekročí spomínanú sumu, nebudú mať nárok na príplatok k príspevku vo výške 12,74 eura. Poškodí im aj zmena vo vzorci na výpočet výšky vianočného príspevku. Kým vlani sa od maximálnej sumy príspevku odpočítavala desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom, po novom sa má od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku odpočítavať 18 % rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. Pri dôchodku vo výške 400 eur má byť vianočný príspevok oproti vlaňajšku nižší o 3,89 eura a pri dôchodku v sume 450 eur má ísť o medziročný pokles o 7,89 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies