Minister Lajčák viedol slovenskú delegáciu na rokovaniach šéfov diplomacií

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 18:10 • 2 min
Minister Lajčák viedol slovenskú delegáciu na rokovaniach šéfov diplomacií

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes (25. júna 2014) viedol v Bruseli slovenskú delegáciu na rokovaniach ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie.

slovakia

left justify in out

Hlavnými témami diskusie boli rozširovanie NATO, budúcnosť vzťahov s Ruskom, pomoc Ukrajine a zlepšenie spolupráce s partnermi.
     

Ministri sa zhodli, že rozširovanie Aliancie bolo doteraz úspešné a je potrebné v tejto politike pokračovať. Výrazný pokrok v plnení kritérií pre vstup dosiahla Čierna Hora. Aliancia jej ponúkla intenzívnejší dialóg zameraný na splnenie posledných podmienok pre vstup do NATO a prísľub rozhodnúť o možnom pozvaní najneskôr do decembra 2015. Ministri taktiež podporili pokračovanie integračného procesu vo vzťahu ku Gruzínsku. Jedným z výsledkov summitu Aliancie vo Walese by mala byť ponuka balíka opatrení na zintenzívnenie spolupráce a pomoci pri reformách a rozvoji gruzínskych ozbrojených síl.
     

Šéfovia diplomacií diskutovali aj o agende blížiaceho sa summitu Severoatlantickej aliancie, pričom sa zhodli, že prioritou by malo byť zlepšenie obranyschopnosti NATO, vrátane posilnenia východného krídla a praktická pomoc partnerom, najmä na východ od hraníc NATO.

     

Na rokovaní komisie NATO – Ukrajina sa zúčastnil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, ktorý informoval o aktuálnom vývoji najmä na východe krajiny, o prioritách nedávno zvoleného prezidenta Ukrajiny a o krokoch, ktoré prijalo a plánuje prijať nové ukrajinské vedenie. Ministri ocenili priebeh a výsledky prezidentských volieb na Ukrajine, pričom zdôraznili, že aj vzhľadom na jednoznačné víťazstvo Petra Porošenka v prvom kole niet pochýb o legitímnosti vlády v Kyjeve. Rovnako tak schválili návrh konkrétnej pomoci Ukrajine pri reformách ozbrojených síl a pomoci pri budovaní bezpečnostného sektoru. Zároveň vyzvali ukrajinskú stranu, aby prijala účinné kroky potrebné na stabilizáciu situácie v krajine a aby pokračovala v nastolených reformách.
     

„Slovensko aktívne pomáha Ukrajine. Ponúkli sme liečenie zranených Ukrajincov na Slovensku, humanitárnu pomoc pre vojakov presídlených z Krymu a podpísali dohodu o reverznom toku plynu, čo prispeje k zvýšeniu energetickej bezpečnosti našich východných susedov,“ uviedol minister M. Lajčák.
     

Pokiaľ ide o vzťahy NATO a Ruska, ministri sa zhodli, že Aliancia bude komunikovať s Moskvou naďalej len na úrovni veľvyslancov a vyššie a v prípade, že Rusko neprispeje k deeskalácii situácie na Ukrajine, nevidia možnosť na obnovenie spolupráce na nižších úrovniach. Šéfovia diplomacií členských krajín NATO zároveň vyzvali Moskvu, aby jednoznačne odsúdila kroky separatistov na východe Ukrajiny a pomohla nájsť mierové riešenie krízy.
     

V závere rokovaní sa ministri zaoberali aj situáciou v Afganistane. Spoločne so štátmi, ktoré prispievajú do operácie ISAF v Afganistane, prediskutovali možnosti ukončenia tejto operácie na konci tohto roku. NATO plánuje spustiť novú, výcvikovú misiu v Afganistane od januára 2015. Aliancia od nového afganského prezidenta očakáva, že čo najskôr podpíše príslušné dohody, ktoré umožnia pokračovať v pomoci tamojším bezpečnostným silám. Zároveň spojenci potvrdili prísľub rozvíjať spoluprácu s afganskými bezpečnostnými silami a pomáhať v potrebných reformách.
     

MZVaEZ ponúka zvukový záznam z brífingu ministra a fotografie na stiahnutie na svojej webovej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies