Farby loga BMW, či jeho okrúhly tvar nie sú vôbec náhodné

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 16:55 • 2 min
Farby loga BMW, či jeho okrúhly tvar nie sú vôbec náhodné

BRATISLAVA - Na svete je málo automobilových značiek, ktoré majú tak rozpoznateľné logo, ako práve BMW. Vzhľadom na dlhú a najmä bohatú históriu tejto automobilky sa však nie je čomu diviť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mnohí si mysleli, že samotné logo bavorskej automobilky zobrazuje prednú vrtuľu lietadiel. Symbolizovalo by to tak kvalitu a silu legendárnych motorov BMW, ktoré spoločnosť vyrábala spočiatku najprv pre menšie lietadlá. Navyše túto symboliku umocnili aj inzeráty z roku 1929, kde bolo logo spoločnosti prekryté práve prednou vrtuľou lietadla. Tento marketingový ťah bol zámerne použitý, aby aj verejnosti bolo známe, že BMW začalo spolupracovať na výrobe motorov pre lietadlá značky Pratt & Whitney. 

 

img

 

Pravda je však taká, že dizajn loga BMW sa nenechal inšpirovať točiacimi sa vrtuľami lietadiel na modrej oblohe. V skutočnosti sa toto logo zrodilo z potreby vzdialiť sa od leteckého priemyslu. Spoločnosť BMW vo svojich začiatkoch pôsobila ako Rapp Motorenwerke, výrobca leteckých motorov. Ako vidíme, tak už logo z roku 1913 sa mierne, aspoň svojím vonkajším tvarom, podobá na to zo súčasnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bmw #formula1 #rappmotor #rappmotorenwerke

Príspevok, ktorý zdieľa Paulo Vokál (@pauloeduardo1988),

 

Po štyroch rokoch sa však vplyvom 1. svetovej vojny náhle zmenila situácia v oblasti priemyslu. Ľudia začali čoraz viac túžiť po automobiloch. V júli 1917 Franz Josef Popp vytvoril značku pod jej terajším menom, a to BMW (Bayerische Motoren Werke). Značka sa musela prispôsobiť aj meniacemu sa trhu. Popp mal však nejaké skúsenosti aj z oblasti marketingu, a tak sa snažil použiť staré logo a zakomponovať do neho nejakým spôsobom aj časť bavorskej kultúry.

 

 

V októbri 1917 Popp zaregistroval svoje oficiálne logo spoločnosti. Použil kruhový tvar, ktorý bol po obvode potiahnutý ešte čiernou farbou. Navrchu sa zlatými písmom vynímalo písmeno "M", o ktorého napravo sa nachádzalo "B" a naľavo "W", teda dokopy BMW. Stred kruhu bol vyplnený bielou a modrou farbou. Avšak zaujímavé je to, že poradie farieb je obrátené, pretože kvôli ochrane symbolov sa nemohol použiť priamy vzor z bavorskej vlajky.

 

img

 

Samotné logo sa postupom času ďalej vyvíjalo, hoci zmeny boli vzhľadom na jednoduchosť minimálne. Hneď na prvý pohľad je vidieť, že zlatá farba ustúpila bielej a písmo sa prispôsobovalo danej dobe čoraz viac.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#bmw #bmwlogo #logo

Príspevok, ktorý zdieľa Ash (@ash1king),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona