Minimálne 30% športovcov na atletických majstrovstvách sveta 2011 dopovalo

NETKY.SK • 29 August 2017, 16:26 • 2 min
Minimálne 30% športovcov na atletických majstrovstvách sveta 2011 dopovalo

FRANKFURT - Štúdia Univerzity Tübingen a Harvard Medical School poukázala na fakt, že doping medzi profesionálnymi športovcami je oveľa rozšírenejší ako je rozsah antidopingových kontrol.

slovakia

left justify in out

V správe sa uvádza, že minimálne tridsať percent športovcov na atletických majstrovstvách sveta 2011 v Daegu dopovalo, na Arabských hrách v Dauhe v rovnakom roku ich bolo dokonca 45 percent. Výsledok štúdie je v ostrom kontraste so zisteniami pri kontrolách, v Daegu totiž neprekročila hranica pozitívnych testov ani jedno percento, v Dauhe to bolo 3,6 percenta.

 

Svetová antidopingová agentúra (WADA) poverila inštitúty spracovaním štúdie, schválenie výsledkov prišlo na základe dohody s Medzinárodnou asociáciou atletických federácií (IAAF) až niekoľko rokov po samotných podujatiach. Do projektu sa zapojilo takmer 2200 atlétov. Väčšia šanca na chytenie dopingových hriešnikov vychádza podľa nich z monitorovania biologických pasov. Spracovatelia štúdie veria, že takýmto spôsobom pomôžu v boji proti dopingu v športe. Informovala agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies