Mini-Europe v Bruseli v prípade brexitu zruší Big Ben a iné britské exponáty

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 16:27 • 2 min
Mini-Europe v Bruseli v prípade brexitu zruší Big Ben a iné britské exponáty

BRUSEL - Tri dni pred referendom, ktoré rozhodne, či Británia zostane členom Európskej únie, sa začínajú objavovať aj rôzne vedľajšie efekty prípadného brexitu. Jedným z nich je napríklad osud exponátov ako Big Ben alebo antické kúpele Bath v bruselskom výstavisku Mini-Europe, uviedla dnes belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Známe bruselské výstavisko Mini-Europe, v tesnej blízkosti Atómia, obsahuje 350 miniatúrnych budov, pamiatok či nálezísk z 80 lokalít a zo všetkých 28 členských štátov EÚ. Výstavisko s budovami v mierke 1:25 každý rok navštívi okolo 350.000 návštevníkov, čo pre Brusel znamená príjem okolo štyroch miliónov eur. Pred správcami Mini-Europe však stojí nová otázka: čo urobiť s britskými pamiatkami v prípade, ak sa Británia rozhodne opustiť EÚ.

 

Najznámejšou britskou zmenšeninou je replika londýnskej veže Big Ben. V dňoch pred referendom o organizátori výstavy s trochu britským humorom rozdelili dav ľudkov stojacich pre maketou na dva tábory: na zástancov a na odporcov zotrvania v únii. "Máme dve skupiny: jedna pre brexit, ďalšia proti brexitu. Ale ak Británie odíde z Európskej únie, tento model tu nemôže zostať, pretože témou parku je Európska únia," uviedla výkonná riaditeľka Mini-Europe Claire Moreelsová.

 

Ak Briti v referende zahlasujú za brexit, do dvoch rokov z výstaviska zmizne nielen replika Big Benu a parlamentu, ale aj Shakespearov dom zo Stratford-upon-Avon, typická anglická dedina Bibury, zámok Longleat predstavujúci alžbetínsku architektúru, replika známych kúpeľov Bath a Doverský kaštieľ spolu s útesmi.

 

Okrem toho jednotlivé repliky na seba nadväzujú, ako napríklad Chunnel, čiže tunel pod Lamanšským prieplavom, zatiaľ čo iné sú symbolom spájania európskych krajín. Čím nahradiť tieto známe exponáty? Ak k tomu dôjde, nenahnevajú sa návštevníci Mini-Europe? Správcovia výstaviska na tieto otázky zatiaľ nemajú odpovede a preto s napätím čakajú na výsledky britského referenda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies