Mimovládky prosia poslancov o podporu Galla ako komisára pre deti

NETKY.SK • 12 November 2015, 15:06 • 2 min
Mimovládky prosia poslancov o podporu Galla ako komisára pre deti

BRATISLAVA - Koalícia pre deti Slovensko ako aj ďalšie mimovládne organizácie v liste prosia poslancov Národnej rady SR, aby podporili ich kandidáta na komisára pre deti Ondreja Galla. List agentúre SITA poskytla generálna sekretárka Koalície pre deti Slovensko Zuzana Konrádová.

slovakia

left justify in out

Píše sa v ňom, že "zriadenie úradu komisára pre deti je mimoriadne dôležité pre rozvoj uplatňovania práv detí na Slovensku. To, akú úlohu bude úrad v systéme ochrany práv detí na Slovensku plniť, nebude závisieť len od zákonom nastavených kompetencií, ale aj od výberu vhodného kandidáta, ktorý bude tento post zastávať". Ondreja Galla, ktorého na post navrhol poslanec za Most-Híd Rudolf Chmel, vnímajú mimovládne organizácie ako najvhodnejšieho kandidáta, na čo majú viacero dôvodov. Ako píšu v liste, "je expertom v oblasti ochrany práv detí, je dynamický, rozhľadený, schopný reflektovať najnovšie dianie v oblasti ochrany práv a záujmov detí, má schopnosť spájať ľudí a aj pri rozdielnosti názorov viesť kultivovanú debatu so zástupcami najrôznejších profesijných skupín na akejkoľvek úrovni, dokáže identifikovať problémy, má organizačné a manažérske schopnosti a nie je spojený so žiadnou politickou stranou, čo prispieva k posilneniu jeho nezávislosti".

 

Úrad komisára pre deti vychádza podľa informácií v liste z Dohovoru OSN o právach dieťaťa, pričom výber komisára je tiež záujmom Výboru OSN pre práva dieťaťa, ktorý 29. októbra adresoval našej vláde zoznam doplňujúcich otázok k tretej až piatej periodickej správe o napĺňaní Dohovoru o právach dieťaťa v SR vrátane otázky, ktorá sa týkala voľby komisára pre deti. Informáciu o voľbe detského ombudsmana dostala i Európska sieť detských ombudsmanov. "V súlade s odporúčaniami OSN by mala post komisára pre deti zastávať osoba nezávislá, ktorá nie je prepojená so žiadnou politickou stranou ani hnutím. Za každých okolností je schopná byť konštruktívnym partnerom inštitúciám, ktoré nesú zodpovednosť za implementáciu politík zameraných na oblasť ochrany práv detí," píše sa v liste pre poslancov NR SR. Mimovládky si tiež myslia, že by mal túto funkciu zastávať človek, ktorý sa dlhodobo venuje problémom detí a mladých ľudí a dokáže sa za ne postaviť.


Kandidatúru Ondreja Galla na post komisára pre deti podporili viaceré relevantné organizácie tak, ako to ukladá nový zákon o komisároch platný od 1. septembra. Ide o mimovládky, ktoré dlhodobo aktívne pôsobia v oblasti ochrany práv detí na Slovensku - Slovenský výbor pre UNICEF, Centrum Slniečko, Nadácia pre deti Slovenska, Náruč – Pomoc deťom v kríze, občianske združenie Prima, občianske združenie Návrat, Linka detskej istoty, SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien a Liga za ľudské práva.


Uzávierka nominácií na post komisára pre deti bola 23. októbra o 16:00. Kandidáti sú štyria. Poslankyňa a exministerka práce Viera Tomanová, ktorú nominoval vládny Smer-SD, má podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej na túto funkciu všetky predpoklady. Kandidátom je i profesor Jozef Mikloško, ktorý učí na vysokej škole sv. Alžbety v Bratislave a viac ako 20 rokov pôsobí v mimovládnych a univerzitných organizáciách v oblasti ochrany práv detí. Mikloška navrhlo opozičné KDH. Strana SaS nominovala Natáliu Blahovú, ktorá momentálne pôsobí ako sociálna poradkyňa a venuje sa rodinnej politike a ochrane práv detí. Štvrtým kandidátom na post komisára pre deti, ktorého navrhol poslanec za Most-Híd Rudolf Chmel, je Ondrej Gallo. Ten bol podpredsedom výboru pre deti a mládež pri Rade vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, pôsobil v Rade mládeže Slovenska a pracuje v Nadácii Pontis. O novom komisárovi rozhodne parlament na aktuálnej schôdzi.


Výbor OSN pre práva dieťaťa odporučil pred 14-timi rokmi Slovensku zriadiť inštitúciu, ktorá bude špecializovaná na monitoring a presadzovanie práv detí. Zákon o komisárovi pre deti a komisárovi pre zdravotne postihnutých bol prijatý v júni, začal platiť 1. septembra. Komisár pre deti sa bude podieľať na ochrane práv detí, pričom sa na neho môže obrátiť každé dieťa vo veci porušenia týchto práv aj bez vedomia rodičov, poručníka či opatrovníka. Po zriadení funkcie detského ombudsmana roky volala i verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Funkčné obdobie komisárov je šesť rokov. Komisári musia byť občanmi Slovenska, mať vysokoškolské vzdelanie, byť bezúhonní a apolitickí. Komisári pre deti aj pre zdravotne postihnutých ako aj ich úrady budú financovaní zo štátneho rozpočtu formou dotácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies