Mimoriadnu situáciu v Tatrách vyhlásenú pre medvede plánujú odvolať

NETKY.SK • 27 November 2016, 09:00 • 2 min
Mimoriadnu situáciu v Tatrách vyhlásenú pre medvede plánujú odvolať

POPRAD – Vo Vysokých Tatrách plánujú do konca tohto mesiaca odvolať mimoriadnu situáciu, ktorú mesto vyhlásilo ešte 8. marca pre časté návštevy medveďov priamo v osadách mesta.

slovakia

left justify in out

„Momentálne nemáme problém s medveďmi, pretože sa ochladilo a vyzerá to tak, že sa už uložili na zimný spánok,“ uviedol pre agentúru SITA tajomník krízového štábu mesta Miroslav Kolodzej, náčelník mestskej polície. Návštevy medveďov pri ľudských obydliach boli podľa jeho slov tento rok na dennom poriadku, mesto znepokojoval aj ich pohyb v blízkosti škôl či v centre mesta. Na medvede pohybujúce sa po meste upozorňovali samosprávu obyvatelia, ale aj zamestnanci ubytovacích zariadení a ďalších organizácií, ktoré pôsobia na jeho území.


Primátor Ján Mokoš pri vyhlásení mimoriadnej situácie označil za hlavnú príčinu častého pohybu medveďa v spomínaných lokalitách aj vysoký stav jeho populácie a tiež kontajnery separovaného zberu a komunálneho odpadu. Mesto v súčasnosti situáciu rieši aj budovaním staničiek separovaného zberu, ktoré sú odolné voči medveďovi. Financie na tento projekt sa podarilo získať vďaka dotácii z ministerstva životného prostredia vo výške 1, 24 milióna eur. „Mesto v zmysle schváleného projektu vybuduje 57 staničiek na zabezpečenie kontajnerových stojísk pred medveďom hnedým,“ informoval Jozef Gál, vedúci oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby mesta Vysoké Tatry. Staničky môžu byť podľa jeho slov vybudované len na pozemkoch v majetku mesta Vysoké Tatry. „Momentálne je vykonaná viac ako polovica stavebných prác. Zostáva ešte namontovať tridsať staničiek,“ doplnil.


Vybudovanie staničiek však podľa Gála určite nerieši celkovú situáciu s medveďmi. „Aj v zmysle rokovaní, ktoré sa uskutočnili na úrovni Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je to len jedna zložka z komplexu opatrení. Ďalšími opatreniami sú odchyt medveďov, ich regulovaný odstrel, elektrické oplôtky, plašenie, ale aj jednoduchšie opatrenia, ako uzamykanie kontajnerov reťazou a karabínkou, individuálne uzatvorenie kontajnerov v súkromných prevádzkach a podobne,“ uviedol. Pripomenul, že podľa zákona o odpadoch je „držiteľ odpadu povinný zabezpečiť odpad pred prístupom medveďa hnedého v ustanovených oblastiach", teda zabezpečenie odpadov pred medveďom hnedým je vecou každého občana a obyvateľa mesta Vysoké Tatry.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies