Zelenskyj odvolal generálnu prokurátorku i šéfa bezpečnosti, dôvod je zarážajúci

NETKY.SK • 18 Júl 2022, 07:09 • 2 min
Zelenskyj odvolal generálnu prokurátorku i šéfa bezpečnosti, dôvod je zarážajúci

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o svojom rozhodnutí a dôvodoch informoval na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Ivan Bakanov bol odvolaný prezidentom Zelenskym za kolaboráciu s Ruskom. S ním o svoje miesto prišla aj generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. Výnosy o odvolaní Bakanova a Venediktovovej, ktorá viedla vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných ruskými silami na Ukrajine, boli v nedeľu večer zverejnené na oficiálnej webovej stránke ukrajinského prezidenta.

 

Prečítajte si aj: Borrell: „Sankcie majú zmysel, Európania len musia byť trpezliví."

 

img

Zelenskyj neskôr na sociálnej sieti Telegram uviedol aj dôvody, pre ktoré obaja šéf bezpečnosti i generálna prokurátorka prišli o miesta. Vyše 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na (Rusmi) okupovanom území a pracujú proti nášmu štátu," napísal ukrajinský prezident. 

 

Dodal, že bolo zaznamenaných vyše 650 prípadov súvisiacich so zradou a kolaboráciou v spojitosti so zamestnancami úradov prokurátora. Takéto množstvo zločinov proti základom národnej bezpečnosti a zaznamenané vzťahy medzi ukrajinskou a ruskou tajnou službou vyvolávajú dôležité otázky týkajúce sa šéfov (spomínaných úradov)," uviedol Zelenskyj. 


Mohlo by vás zaujímať: Chorvátsko zakázalo Vučičovi návštevu koncentračného tábora Jasenovac



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona