Miloslav Mečíř v pondelok päťdesiatnikom

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 15:01 • 2 min
Miloslav Mečíř v pondelok päťdesiatnikom

BRATISLAVA - V pondelok 19. mája oslávi 50. narodeniny olympijský víťaz 1988 zo Soulu vo dvojhre, člen Siene slávy slovenského tenisu a dosiaľ jediný nehrajúci daviscupový kapitán v ére samostatnosti SR Miloslav Mečíř.

slovakia

left justify in out

Rodák z Bojníc Mečíř si zahral o grandslamový titul na newyorských US Open 1986 a melbournských Australian Open 1989, zhodne prehral s Čechom Ivanom Lendlom. Vo svetovom rebríčku sa najvyššie dostal na 4. priečku. Získal 11 singlových trofejí na hlavnej profesionálnej úrovni, pridal k nim 9 deblových. Pred 26 rokmi si pod piatimi kruhmi v Kórejskej republike vybojoval s Čechom Milanom Šrejberom bronz vo štvorhre k spomenutému singlovému zlatu. Radoval sa aj na World Team Cupe 1987 v nemeckom Düsseldorfe (už ako kouč družstva SR potom v sezóne 2000) a inauguračnom Hopman Cupe 1989 v austrálskom Perthe (po boku Heleny Sukovej). V roku 1987 triumfoval na šampionáte WCT Final v texaskom Dallase. 

 

Pre svoj vláčny, elegantný a nevyspytateľný štýl si Mečíř vyslúžil prezývku "Veľká mačka". Okrem toho mu hovorili napríklad aj "Zabijak Švédov" vzhľadom na pozitívnu bilanciu proti hráčom z tejto škandinávskej krajiny. Do povedomia vstúpil tým, že zostával verný dreveným raketám. V súčasnosti sa k nemu všeobecne viaže rybárčenie. Na prelome 80. a 90. rokov mal chronické problémy s chrbtom, svoju kariéru ukončil v júli 1990 už ako 26-ročný. Do Siene slávy STZ ho slávnostne uviedli 18. apríla 2007. 

Mečíř, dlhé roky vedúca trénerská a funkcionárska osobnosť v TK Slovan Bratislava, z lavičky doviedol reprezentačný tím mužov SR až do bratislavského finále Davis Cupu 2005 proti Chorvátom. Mal zásadný vplyv na kariéry tejto zlatej generácie slovenského tenisu vedenej Karolom Kučerom a Dominikom Hrbatým. V jeho stopách kráča rovnomenný syn, ktorý momentálne útočí na Top 200 renkingu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies