Koľko metánu vyprodukujú kravy? Merať to bude satelit

NETKY.SK • 21 August 2020, 19:18 • 2 min
Koľko metánu vyprodukujú kravy? Merať to bude satelit

Jedným zo zdrojov skleníkových plynov, ktoré sa podieľajú na globálnom otepľovaní planéty, sú aj stáda dobytka, ktoré ročne vypúšťajú do atmosféry milióny ton metánu.

slovakia

left justify in out

Presnejšiu predstavu o tom, koľko metánu z tráviaceho traktu kráv uniká, hodlajú vedci získať pomocou satelitu, ktorý má na obežnú dráhu vyraziť v roku 2022. Testovacím územím bude Nový Zéland.

 

Novozélandské úrady disponujú veľmi spoľahlivými údajmi o tom, koľko kusov dobytka farmári v krajine spravujú, preto bude pre odborníkov jednoduché porovnať teoretické prepočty so satelitným meraním, napísal britský denník The Times.

 

Metán vypúšťaný piatimi miliónmi novozélandských kráv a býkov bude detekovať satelit Methane Sat, ktorý vyvinul americký fond ochrany životného prostredia (EDF) v spolupráci s vedcami z Harvardskej univerzity.

 

 

Riadiace stredisko družice však bude na Novom Zélande.

 

Odhaduje sa, že v rokoch 1880 až 1980 podiel metánu na globálnom otepľovaní predstavoval zhruba 15 percent, v poslednej dobe sa ale jeho množstvo zvyšuje.

 

Do ovzdušia sa metán dostáva napríklad ako odpadový plyn z ropného priemyslu, uvoľňuje sa ale napríklad aj z ryžových polí, pri topení permafrostu či z močaristých území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona