Mihál vyzval všetkých na podporu zákona o športe

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:26 • 2 min
Mihál vyzval všetkých na podporu zákona o športe

BRATISLAVA – Poslanec za SaS Jozef Mihál, ktorý je zároveň prezidentom občianskeho združenia Inter Bratislava, v parlamentnej rozprave vyzval všetkých poslancov, aby podporili návrh zákona o športe.

slovakia

left justify in out

„Bez vážnych výhrad podporujem tento zákon a prosím všetkých poslancov, aby tak urobili tiež,“ povedal Mihál. Nová právna norma podľa Mihála zásadným spôsobom definuje vzťahy v športe, opozičný poslanec víta systémové zadelenie pojmov a rozdelenie ľudí, ktorí pôsobia v športe.


Exministrovi sociálnych vecí sa „veľmi páči“, že návrh zavádza akoby malý zákonník práce šitý na mieru športovým klubom a profesionálnym športovcom. Odpadne tak problém s pracovnoprávnym zaradením športovcov, z ktorých niektorí boli napríklad SZČO, niektorí zamestnanci, štandardný Zákonník práce sa však podľa Mihála pri športovcoch uplatňoval veľmi zložito. Poslanec za liberálov by privítal, ak by také malé zákonníky práce vznikli aj pre iné oblasti, napríklad pre malých živnostníkov.


Poslanec za Smer-SD Otto Brixi vidí ako základné pozitívum návrhu transparentnosť, akou sa majú posúvať peniaze od štátu a súkromnej sféry do športu. Ministerstvo školstva by podľa Brixiho mohlo okrem športových zväzov a samotných športovcov uvažovať nad spôsobom, ako by sa dali podporovať aj konkrétne športové aktivity.
Parlament dnes diskutuje o návrhu zákona o športe. Dôležitým prvkom právnej normy je podľa predkladajúceho rezortu školstva nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Systém následne zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch i športových odborníkoch. V databáze budú zverejnené aj zmluvy, ktoré preukážu hospodárenie s verejnými financiami, ale aj sponzorské dary, prostredníctvom takzvaného transparentného účtu.


Vďaka zákonu sa má stransparentniť financovanie a do športu by sa malo dostať viac peňazí, a to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo. Subjekty v športe by mohli využiť existujúce zdravé ekonomické prostredie, ktoré tvorí plánovanie, rozpočty, kontroly a vyhodnotenie hospodárenia, čo doteraz pri nepredvídateľnom dotačnom systéme nebolo možné. Navrhuje sa, aby čo najviac peňazí do športu prerozdeľovali automaticky, podľa vzorca. Ten definuje kritériá, ako napríklad masovú (členskú) základňu, športové úspechy, popularitu daného športu a ďalšie faktory.


Návrh zákona ďalej podstatným spôsobom zjednocuje terminológiu subjektov v športe a zavádza sa napríklad pojem športová organizácia, ktorý zastrešuje dnes takmer všetky reálne využívané typy právnických osôb v oblasti športu. Návrh tiež posilňuje pozíciu profesionálnych športovcov, keďže zavádza ich pracovnoprávny pomer so športovým klubom. Návrh zákona zavádza aj revolučnú myšlienku, na základe ktorej sa športovci bez zmlúv so športovými klubmi môžu kedykoľvek rozhodnúť, za ktorý klub chcú hrať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies