Migranti po zatvorení oficiálnych hraníc hľadajú nové, ilegálne trasy cez Balkán

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 08:24 • 2 min
Migranti po zatvorení oficiálnych hraníc hľadajú nové, ilegálne trasy cez Balkán

IDOMENI - Migranti a utečenci po týždňoch strávených zbytočne pri zatvorenej hranici na severe Grécka teraz hľadajú nové, ilegálne trasy do Macedónska. Pod rúškom tmy sa predierajú lesmi a lezú hore kopcami v nádeji, že sa dostanú cez macedónsku hranicu a odtiaľ ďalej do Európy.

slovakia

left justify in out

Keď sa v sobotu večer zotmelo, svedok tlačovej agentúry Reuters videl skupinu 70 ľudí prechádzať z Grécka na územie Macedónska na mieste, kde medzi oboma krajinami nie je žiletkový plot. Títo ľudia vybiehali z lesa a zasa doň vbiehali, aby sa ukryli pred úradmi.

 

Toto miesto sa nachádza približne 20 kilometrov, alebo štyri hodiny chôdze, od gréckej dediny Idomeni - kde je aj rozsiahle stanové mesto s 10.200 utečencami a migrantmi, ktorí tam uviazli po postupnom zatvorení hraníc balkánskych krajín vo februári. Grécke úrady opakovane migrantov vyzývajú, aby sa organizovane presťahovali do pripravených prijímacích centier po celej krajine, ale migranti to odmietajú.

 

Aj ďalší ľudia v tábore zvažujú, že odídu z Idomeni a budú hľadať popri hranici miesta, ktorými sa bude dať prejsť a potom pokračovať Balkánom až do vytúženej západnej Európy. Balkánska trasa je pre nich najvýhodnejšia.

 

"Iné riešenie nie je," povedal Mútaz, Sýrčan z mesta Aleppo. "Ako by sa ostatní cítili v mojej situácii? Čo by urobili s takýmto životom, aký my žijeme? Boli by s ním spokojní, s tým, čo sa deje a čo okolo seba vidia?" položil otázky.

 

Organizácie na ochranu ľudských práv uvádzajú, že podmienky života v Idomeni sú otrasné.

 

Ďalší Sýrčan z Damasku povedal, že sa pokúsi prekročiť albánsku hranicu, ktorá je západnejšie. "Je síce šanca, že sa tam človek dostane macedónskou trasou, ale macedónska armáda ho vráti naspäť," povedal pre Reuters.

Niektorí ľudia sa vydajú na cestu na vlastnú päsť. Iní využívajú pašerákov, ktorí si nechajú za prepašovanie cez hranicu zaplatiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies