Mierová deklarácia medzi Kóreami by sa pri rokovaniach o denuklearizácii nemala považovať sa tromf

NETKY.SK • 2 Október 2018, 06:51 • 2 min
Mierová deklarácia medzi Kóreami by sa pri rokovaniach o denuklearizácii nemala považovať sa tromf

TOKIO - Severná Kórea apelovala na Washington, že mierová dohoda by nijakým spôsobom nemala ovplyvňovať rokovania týkajúce sa denuklearizácie.

slovakia

left justify in out

Severokórejská tlačová agentúra KCNA vydala komentár, v ktorom sa uvádza, že Pchjongjang prijal významné opatrenia s cieľom ukončiť nepriateľské vzťahy medzi oboma krajinami, ale USA "sa to snažia potlačiť" prostredníctvom sankcií. Ide vraj o jasnú výzvu Washingtonu, aby zrušil sankcie, ak chce pomýšľať na ďalší pokrok v rokovaniach o zbavení Kórejského polostrova jadrových zbraní.

 

Deklarácia nahrádzajúca 65-ročné prímerie "nie je iba darom od jedného muža druhému" a "nikdy nemôže byť tromfom pri vyjednávaní s cieľom, aby KĽDR pristúpila k denuklearizácii". "Ak však USA nechcú koniec vojny, KĽDR nebude v to taktiež zvlášť dúfať," uvádza severokórejská štátna agentúra.

 

Severná Kórea vyzýva USA, aby sa aktívne zapojili do rozhovorov o ukončení kórejskej vojny. Spojené štáty však uviedli, že nebudú robiť takéto ústupky, pokým Pchjongjang neurobí podstatné kroky k zbaveniu sa jadrových zbraní.

 

img

Zdroj: SITA

 

Lídri Južnej a Severnej Kórey sa na summite v apríli dohodli na spolupráci s cieľom vyhlásiť koniec vojny ešte v tomto roku s tým, že sa budú snažiť o multilaterálne rozhovory za účasti USA a prípadne aj Číny. Práve deklarácia o ukončení kórejskej vojny by mohla byť prvým krokom k dosiahnutiu mierovej dohody, USA sa však obávajú, že severokórejský líder Kim Čong-un by mohol v súvislosti s ňou tlačiť na stiahnutie amerických vojakov z Kórejského polostrova.

 

img

Zdroj: SITA

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies