Michalovce sa môžu hrdiť svetovo obľúbeným syrom, ročne sa zje miliarda kusov

NETKY.SK • 3 August 2015, 11:55 • 2 min
Michalovce sa môžu hrdiť svetovo obľúbeným syrom, ročne sa zje miliarda kusov

MICHALOVCE - Slovensko i ďalšie krajiny zásobuje mliečnymi výrobkami syráreň Bel z Michaloviec. K najúspešnejším produktom firmy patrí syr balený vo voskovom obale.

slovakia

left justify in out

Spomínaný syr poznajú spotrebitelia pod značkou Mini Babybel. Michalovská syráreň ho vyrába už od roku 2009 ako jeden z piatich závodov na svete. Vďaka jeho 'hravému' obalu je obľúbený medzi školákmi, rodičia zasa oceňujú nutričnú hodnotu tejto potraviny. "Syr Mini Babybel pochádza z Francúzska a vyrába sa od roku 1977. Každý rok sa otvorí a zje vyše jedna miliarda týchto syrov po celom svete," informovala za syráreň z Michaloviec Hana Cuperová z agentúry PR.Konektor.

 

Dodala, že Bel zásobuje syrmi okrem Slovenska aj krajiny západnej Európy. Syráreň Bel Slovensko, a. s., je pokračovateľom mliekarenskej tradície v Michalovciach, ktorá tu odštartovala pred vyše 60 rokmi. Kľúčovou pre jej činnosť je spolupráca s regionálnymi producentmi mlieka, ktorých je takmer 70. Ročne od nich vykúpi približne 60 miliónov litrov mlieka.

 

"Všetky syry vyrábame výlučne zo slovenského mlieka. Denne vykupujeme mlieko od farmárov z celého východoslovenského regiónu – od Bardejova cez Moldavu nad Bodvou až po Choňkovce v okrese Sobrance. Mimo Slovenska mlieko nenakupujeme," informoval TASR riaditeľ michalovskej syrárne Martin Buršák. V Michalovciach začala vyrábať prvá mliekareň v roku 1954. V 70. rokoch vznikol v meste závod spadajúci pod Východoslovenské mliekarne Košice, ktorý sa potom v 90. rokoch transformoval na akciovú spoločnosť Zempmilk. Michalovská syráreň sa stala neskôr súčasťou skupiny Bel so sídlom v Paríži.

 

Skupina Bel je svetovým lídrom značkových syrov, ktoré jej umožnili generovať v roku 2014 predaje v hodnote 2,8 miliardy eur. Vo viacerých štátoch zamestnáva približne 11.000 zamestnancov. Produkty skupiny sú vyrábané v 28 továrňach a distribuované do takmer 130 krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies