Michal Martikán v Sieni slávy vodných športov v Marylande

NETKY.SK • 29 September 2010, 11:58 • 2 min
Michal Martikán v Sieni slávy vodných športov v Marylande

Michal Martikán v Sieni slávy vodných športov v Marylande

slovakia

left justify in out

img

Štvornásobného olympijského medailistu, slovenského singlistu v slalome na divokej vode Michala Martikána uviedli do Siene slávy športov na divokej vode v americkom Bretton Woods štátu Maryland. Prestížne medzinárodné ocenenie mu udelili ako výraz uznania za jeho výnimočné úspechy a celkový prínos pre rozvoj a propagáciu tohto športu.
      Michal Martikán v tomto roku vybojoval v slovinskom Tacene na MS už desiaty vzácny kov v nepretržitom rade za sebou. Na slávnostnom vyhlásení sa medzi dvesto hosťami objavilo viacero olympionikov a viacnásobných účastníkov majstrovstiev sveta z USA i ďalších krajín sveta. Michal Martikán sa hosťom prihovoril a za ocenenie poďakoval prostredníctvom videozáznamu.
      Na slávnosti sa zúčastnil a po dohode so Slovenským zväzom kanoistiky na divokej vode cenu pre Michala Martikána prevzal zástupca Veľvyslanectva SR vo Washingtone Andrej Droba.
      Hlavná sezóna na divokej vode sa na Slovensku už skončila a Michal Martikán popri tréningoch už myslí na novú loď, ktorú mu v dielni firmy Vajda pripravuju na olympiádu a mala by byť do dvoch týždňov hotová. "Ocenenie a vstup do Siene slávy ma potešilo. Aj ma na banket organizátori pozvali, no letieť do Ameriky takú diaľku sa mi nezdalo až také potrebné. Preto sme sa rozhodli, na požiadanie Američanov, vytvoriť videozáznam na profesionálnej úrovni, pomocou ktorého som sa organizátorom vyhlásenia a hosťom prihovoril a pripomenul aj záznamami olympijských jázd."
      Michal Martikán nešetril vo videopríhovore slovami vďaky. "Zdôraznil som najmä, že je pre mňa veľká česť ocitnúť sa v spoločnosti známych vodáckych osobností. Je skvelé, že sa aj pre náš krásny šport vytvorila Sieň slávy. Keď sa k takémuto záslužnému činu neodhodlal ten, kto by sa v prvom rade mal, teraz mám na mysli Medzinárodnú kanoistickú federáciu ICF, tak si to zobrali pod patronát Američania a ja im za to ďakujem."
      Michal Martikán pozná Sieň slávy sprostredkovane. "Vyhľadal som si jej webovú stránku, od roku 2005 už zahŕňa viacero mien, minulý rok napríklad do Siene slávy uviedli aj bratov Hochschornerovcov."
      V kategórii šampionov figurujú v International Whitewater Hall of Fame (IWHOF) také mená ako Davey Hearn, Jon Lugbill, Scott Shipley, Richard Fox, Štěpánka Hilgertová a po bratoch Hochschornerovcoch odteraz už aj Michal Martikán.
      Na ocenenie zareagoval aj otec a tréner Jozef Martikán. "My za najväčšie ocenenia našej práce považujeme medaily a našu hymnu, najpopulárnejšiu pieseň na vrcholných podujatiach. Samozrejme, som rád, že si na Michala v Amerike spomenuli. Teraz však viac skloňujeme novú loď, maketa sa vyrobila, treba už len stiahnuť kopyto a v konečnom dôsledku vychytať na olympijskom kanoe všetky drobnosti. Do konca roka by ju chcel Michal dôkladne otestovať, aby sme neleteli v januári, alebo februári do austrálskeho Penrithu na sústredenie s nejakými pochybnosťami."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies