Mestskí poslanci v Bratislave prerokujú petíciu proti hazardu v meste

NETKY.SK • 23 Január 2017, 12:24 • 2 min
Mestskí poslanci v Bratislave prerokujú petíciu proti hazardu v meste

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci sa na svojom štvrtkovom rokovaní budú zaoberať predloženou petíciou proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej skontrolovali, platných je 98 118 podpisov.

slovakia

left justify in out

Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Bratislavčania petíciou žiadajú, aby zastupiteľstvo prijalo všeobecne záväzné nariadenie (VZN) , ktorým by v meste zrušili hazardné hry. Materiál, ktorý predložia na mestské zastupiteľstvo, zverejňuje bratislavský magistrát na svojej oficiálnej internetovej stránke. Poslanci v ňom žiadajú primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala, aby začal s prípravou VZN, termín mu dali do konca marca. "Ak ho poslanci schvália, postup bude taký, že vydané povolenia na prevádzkovanie hazardných hier budú platiť do konca roka a nové prestaneme vydávať," pripomenul primátor. Licencie sa vydávajú na jeden rok.

 

Hárky s podpismi výbor na bratislavský magistrát odovzdal 29. júna na poslednom mestskom zastupiteľstve pred letnými prázdninami. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať množstvo hazardu na svojom území. Nesrovnal po strate hárkov poznamenal, že počet podpisov je dostatočný na to, aby pokračovali v príprave všeobecne záväzného nariadenia o regulácii hazardu v Bratislave. Zákonodarcovia v novembri schválili novelu zákona o hazardných hrách. Podľa tejto novely bude na zakázanie hazardu v Bratislave a v Košiciach postačovať petícia, pod ktorú sa podpíše pätnásť percent dospelých obyvateľov mesta. V iných mestách a obciach bude potrebných pod zákaz hazardu tridsať percent podpisov plnoletých občanov. Pôvodne však na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.

 

Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová po zverejnení informácie o platných podpisoch na petícii zhrnula, že asociácia predpokladala, že Bratislava nevyzbierala dostatočné množstvo podpisov, teda tridsať percent, ako pôvodne vyžadoval zákon. "Tých 106-tisíc podpisov, ktorých bolo treba na zákaz hazardu v Bratislave, jednoducho Bratislava nemá. To sa nám teraz potvrdilo. Primátorovi však vyšla vyčkávacia taktika a tlak na vládu, aby sa zmenil zákon pre Bratislavu. Tým pádom môže zakázať hazard v Bratislave, čo by podľa pôvodného zákona nebolo možné, pretože nemali dostatok podpisov," informovala Lukáčová s tým, že asociácia od začiatku spochybňovala platnosť petície, formu, akou ju predložili, zbierali a čo bolo jej obsahom. "Ako sme avizovali, máme právne analýzy a budeme to riešiť súdnou cestou," ukončila.

 

Bratislavské mestské zastupiteľstvo sa začína vo štvrtok 26. januára o 14:30 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies