Mesto má nové ihriská, začína rekonštruovať školy a námestie

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 12:05 • 2 min
Mesto má nové ihriská, začína rekonštruovať školy a námestie

Mesto má nové ihriská, začína rekonštruovať školy a námestie

slovakia

left justify in out

img

Prázdninujúce deti v Moldave nad Bodvou v okrese Košice – okolie už naplno využívajú dve nové moderné ihriská, ktoré dalo mesto do prevádzky začiatkom júla. Mesto k tomuto kroku podľa primátora Istvána Zachariaša pristúpilo preto, lebo existujúce pôvodné ihriská, ktoré majú už viac ako 20 rokov, nespĺňajú požiadavky a kritéria súčasných detí a rodičov. Samospráva si na ihriská v hodnote 100.000 eur vzala dodávateľský úver. „Banka odkúpila pohľadávku firmy, ktorá to urobila. Budeme to splácať štyri roky,“ vysvetlil financovanie primátor Moldavy nad Bodvou. Ihriská postavila akreditovaná firma Štúdio-21 Plus, s.r.o. Bratislava, ktorá má výhradné zastúpenie švédskeho výrobcu detských ihrísk Hags.
Na Námestí mieru je ihrisko určené pre malé deti od dvoch do päť rokov, ktoré sa skladá zo siedmich hracích zostáv. Pre staršie deti od päť do 10 rokov je sprístupnené ihrisko na Severnej ulici pozostávajúce z 11 hracích zostáv. Okrem tradičného vybavenia obsahuje ihrisko aj nové zostavy, ktoré spĺňajú predpisy Európskej únie, napr. odpružená, krútiaca sa hojdačka, šmýkačka, preliezačka a hračky na udržanie rovnováhy. Bezpečnosť pri páde je zaistená liatou gumou.
Prázdninové obdobie využilo mesto aj na začatie rekonštrukcie dvoch základných škôl na ulici ČSA 15 s cieľom znížiť energetickú náročnosť ich budov. „Momentálne začíname rekonštrukciu základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským a máme už schválený projekt rekonštrukcie školy s vyučovacím jazykom slovenským. Tam sa momentálne robí kontrola verejného obstarania a predpokladám, že behom dvoch-troch týždňov by mohli byť tiež začaté práce,“ uviedol István Zachariaš s tým, že ide o školy postavené v 70. rokoch minulého storočia. „Bude sa tam robiť zateplenie, výmena všetkých otvorov, to znamená okien a dverí, rekonštrukcia vnútorného osvetlenia a strechy. Je to financované z regionálneho operačného programu Európskej únie,“ konkretizoval primátor, podľa ktorého by rekonštrukcie, každá v hodnote okolo 1,1 milióna eura, mali byť ukončené začiatkom budúceho roka. „Teraz v lete by mali byť urobené tie práce, ktoré by mohli narušiť vyučovací proces a ostatné sa budú vykonávať počas školského roka. Harmonogram prác je dohodnutý s riaditeľmi škôl,“ skonštatoval Zachariaš.
Ešte tento mesiac by sa mala začať v Moldave nad Bodvou rekonštrukcia územia okolo penziónu Bodvatel v rámci projektu Revitalizácia centrálnej zóny financovaného takisto z regionálneho operačného programu z opatrenia regenerácia sídiel s rozpočtom 1,23 milióna eur. „Už je ukončený proces verejného obstarávania. Kontrola je na budúci týždeň, či sa môžu začať samotné práce. Pôjde o úpravu verejných priestranstiev, vybudovanie parkovísk, dvoch lávok cez rieku Bodva. Tým sa rozšíri tá plocha aj na druhú stranu. Bude tam tiež jedno pomerne veľké detské ihrisko. Ide o rekonštrukciu takého priestranstva, ktoré bolo doteraz dosť zanedbané,“ dodal primátor Moldavy nad Bodvou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies