Mesto doplnilo zoznam pamätihodností o 59 nových pamiatok

NETKY.SK • 30 November 2013, 14:54 • 2 min
Mesto doplnilo zoznam pamätihodností o 59 nových pamiatok

BRATISLAVA - Medzi pamiatkami doplnenými do Celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy sú napríklad vojnové pomníky či sakrálne objekty, ale aj pomník venovaný Danielovi Tupému.

slovakia

left justify in out

Celomestský zoznam pamätihodností Bratislavy je bohatší o 59 nových pamiatok v meste. Do zoznamu pamätihodností pribudlo okrem iného aj vyše 20 vojnových pomníkov či deväť sakrálnych objektov. Medzi pamätihodnosti pribudol napríklad pomník Brána slobody v mestskej časti Devín, fontána sv. Juraja na Primaciálnom námestí či viaceré pomníky, pamätné tabule i kaplnka. Doplnenie Celomestského zoznamu pamätihodností schválili bratislavskí poslanci.

Celomestský zoznam pamätihodností Bratislavy spracoval Mestský ústav ochrany pamiatok ešte v roku 2011 a jeho úlohou je pripomenúť význam udalostí či osobností, ktoré tvorili dejiny Bratislavy. Celomestský zoznam ústav ochrany pamiatok vypracoval ako otvorený zoznam s tým, že bude možné ho dopĺňať aj o ďalšie pamiatky. Ďalšie pamätihodnosti, ktorých pridanie do celomestského zoznamu schválili bratislavskí poslanci, vybrali z Evidencie pamätníkov, pomníkov, výtvarných diel a pamätných tabúľ v Bratislave. Evidencia je súpisom všetkých starých i novších artefaktov nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách v hlavnom meste. Z nich teraz mesto vybralo takmer šesťdesiatku tých najhodnotnejších pamiatok podľa významu danej osoby, udalosti či artefaktu pre mesto i pre štát a tiež podľa výnimočnosti danej pamiatky v rámci svojej skupiny. Do celomestského zoznamu pamätihodností vybrali okrem iného 22 pomníkov či deväť sakrálnych objektov. Mesto to vysvetľuje práve tým, že vojnové a náboženské udalosti hrali v histórii nášho mesta vždy dôležitú úlohu a poznačili jeho vývoj zásadným spôsobom. 

Medzi doplnenými pamätihodnosťami mesta je napríklad Pamätná tabuľa Janka Borodáča na budove Základnej školy Borodáčova na Pošni v Ružinove. Bronzová tabuľa je na škole osadená na pamiatku slovenského divadelníka Janka Borodáča, ktorá bola odhalená pri príležitosti 60. výročia vzniku Slovenského národného divadla (SND). Autorom pamätnej tabule je slovenská akademická sochárka Klára Pataki, ktorá ju vyhotovila v roku 1980. Do celomestského zoznamu pamätihodností v tomto roku zapísali i pamätnú tabuľu a rodný dom plukovníka Prvoniča v Záhorskej Bystrici. Plukovník Prvonič bol vojenských letcom v Anglicku a zahynul v roku 1944. Jeho rodný dom pripomína pamätná tabuľa na jeho fasáde a je príkladom pôvodnej ľudovej architektúry obce. Do zoznamu pamiatok Bratislavy doplnili aj Bránu slobody na Slovanskom nábreží, pri sútoku riek Dunaj a Morava. Tento pomník dal postaviť Ústav pamäti národa a Konfederácia politických väzňov Slovenska pod hradom Devín. Pomník bol odhalený 17. novembra 2005 v Deň boja za slobodu a demokraciu a je venovaný obetiam železnej opony. Autorom diela je Peter Meszároš a pamätník znázorňuje rozstrieľanú bránu vo vnútri s kovovou mrežou. Bránu slobody v roku 2008 navštívila aj anglická kráľovná Alžbeta II. Zoznam pamätihodností Bratislavy je bohatší aj o pomník obetiam extrémizmu - rasizmu a neonacizmu na Tyršovom nábreží. Pomník je venovaný študentovi Danielovi Tupému, ktorý bol v roku 2005 na Tyršovom nábreží zavraždený skupinou neonacistov. Prípad nie je do dnešného dňa vyšetrený a uzavretý. Pomník na petržalskej strane Dunaja odhalili v novembri 2006 a jeho autormi sú architekti Pavol Dubina a Pavol Brna. 

Do celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy mesto doplnilo napríklad aj pamätník štúrovcov na Štúrovom námestí, Biely kríž na Nám. Biely Kríž v bratislavskom Novom Meste či Červený kríž v Starom Meste i viaceré pomníky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies