Mesto chce byť prísnejšie pri výbere dodávateľských firiem

NETKY.SK • 13 September 2010, 07:13 • 2 min
Mesto chce byť prísnejšie pri výbere dodávateľských firiem

Mesto chce byť prísnejšie pri výbere dodávateľských firiem

slovakia

left justify in out

img

Nitrianska radnica chce prísnejšie kontrolovať firmy, ktoré získavajú mestské zákazky. Viacerým poslancom sa nepáči podpisovanie dodatkov k uzavretým zmluvám, ktoré predražujú investície. Sťažujú sa tiež na to, že niektoré odovzdané stavby či rekonštrukcie komunikácií majú kazy, ktoré sa problematicky reklamujú.
Podľa poslanca Ferdinanda Víteka, by už priamo v podmienkach pre verejné obstarávanie mal byť zakotvený zákaz podpisovania akýchkoľvek dodatkov. „To by mnohé firmy odradilo už na začiatku a nevyskytovali by sa situácie, kedy sme pred dokončením nejakej investície tlačení do toho, aby sme sa podpísali pod ďalšie výdavky, len preto, že stavba je rozpracovaná a treba ju čo najskôr dokončiť,“ vyhlásil na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva.
Podľa poslanca Ivana Gavaloviča však takéto riešenie nie je priechodné. „Už 45 rokov pracujem s investíciami a ešte sa mi nestalo, že by sa nejaká dala realizovať bez dodatkov. V takýchto prípadoch treba ustanoviť komisiu, ktorá rozhodne, či je nutné dodatok k zmluve podpísať, alebo nie,“ navrhol.
Problém s dodatočným zvyšovaním rozpočtu pri niektorých investíciách priznáva aj primátor Jozef Dvonč. „Môže sa stať, že v niektorých akciách došlo k tomu, že sa už robilo a potom sa dodatočne schvaľovali buď prostriedky, alebo sa robila dokumentácia. To nikto nevylučuje. Je to niečo, čo prináša život a my sme sa tomu prispôsobovali v záujme toho, aby tie akcie boli ukončené,“ pripustil. Radnica chce podľa jeho slov problém riešiť predovšetkým skvalitnením práce investičného oddelenia na mestskom úrade. „To je otázka verejných súťaží, otázka kvality posudzovania projektov, otázka kvality ľudí... Získať pracovníka na investičné oddelenie je veľmi ťažké. Dnes už máme dvoch ďalších, ktorí majú oprávnenia a môžu vykonávať stavebný dozor. Verím, že do budúcna sa situácia bude zlepšovať a jednotlivé investičné akcie budú vždy perfektne pripravené,“ skonštatoval primátor.
Dvonč zároveň pripomenul, že mesto za posledné štyri roky zrealizovalo 550 investičných akcií. „Pri tej kapacite pracovníkov, ktorú máme na investičnom oddelení, je to nenormálne množstvo,“ zdôraznil. Pripustil tiež, že magistrát bude prísnejší pri výbere dodávateľských firiem a tak, ako to navrhovali viacerí mestskí poslanci, nespoľahlivé firmy dostanú pri mestských zákazkách červenú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies