Úlohou súčasnej generácie je vrátiť Európu späť do rovnováhy, uviedla prezidentka

NETKY.SK • 9 Máj 2022, 21:28 • 2 min
Úlohou súčasnej generácie je vrátiť Európu späť do rovnováhy, uviedla prezidentka

BRATISLAVA – Ak ju neobnoví, prísľub spoločnej Európy zostane len ambíciou. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitostí pondelkového Dňa Európy. Zároveň vyjadrila presvedčenie, že táto generácia svoju rolu zvládne.

slovakia

left justify in out

Rovnováha musí byť podľa Čaputovej medzi právami ľudí a záväzkami. Tiež medzi tým, čo potrebujú jednotlivci alebo európske štáty, a tým, čo je najlepšie pre Európu ako celok. Ďalej poukázala na rovnováhu, v ktorej môžu mať ľudia rozdielne názory, ale kde sú všetci viazaní hodnotami slobody, solidarity, právneho štátu a liberálnej demokracie.

 

img

 

Hlava štátu pripomenula slová bývalého predsedu Európskej rady Donalda Tuska o tom, ako musí každá generácia lídrov bojovať za Európu. Povojnová generácia európskych politikov musela podľa jeho slov prebudovať západnú polovicu kontinentu. „Druhá generácia musela spojiť Západ a Východ po páde železnej opony. A plne s ním súhlasím, že úlohou tej tretej, našej generácie, je splniť prísľub spoločnej Európy,“ poznamenala.

 

Súčasná generácia európskych lídrov je podľa prezidentky generáciou európskych strážcov a ochrancov, a to pred národným sebectvom aj extrémistickými ideológiami. Deň Európy sa oslavuje 9. mája. Pred 72 rokmi predstavil Robert Schuman návrh na vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele a jeho deklarácia sa stala základom projektu európskej integrácie. Pri tejto príležitosti organizujú inštitúcie Európskej únie celý rad aktivít, rovnako je to aj v členských krajinách Únie.

 

 

Možno vás zaujme: Slovensko sa pri vojne na Ukrajine postavilo na správnu stranu dejín, vyhlásil premiér



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies