Merkelovej váhanie o Junckerovi otvorilo súperenie o predsedu Európskej komisie

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 16:40 • 2 min
Merkelovej váhanie o Junckerovi otvorilo súperenie o predsedu Európskej komisie

BRUSEL - Váhavá podpora Angely Merkelovej pre Jeana-Clauda Junckera na post predsedu Európskej komisie (EK) otvorila priestor pre ďalších kandidátov, aj keď prejdú týždne, kým sa objaví ďalšie meno.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo Merkelová nevylúčila podporu Junckerovi po rokovaniach európskych lídrov v utorok v Bruseli, zároveň potvrdila, že voči jeho kandidatúre existuje opozícia a o vrcholových postoch v únii sa môže rozhodnúť až po júnových rokovaniach.

 

Európska ľudová strana (EĽS), stredopravé politické hnutie v EÚ, ktorého členom je aj Merkelovej konzervatívna strana (CDU), získala vo voľbách do Európskeho parlamentu najviac hlasov a podporuje Junckerovu kandidatúru. "Som členkou EĽS. Nominovali sme Jeana-Clauda Junckera. Môže implementovať celý program, no môžu to urobiť aj mnohí iní," povedala Merkelová novinárom. "No aj tak musím rešpektovať dohodu," dodala. 

 

Podľa dohody kandidáta musia odsúhlasiť 28 lídri členských krajín EÚ "kvalifikovanou väčšinou". S Junckerom ako predsedom EK však nesúhlasí britský premiér David Cameron, pretože ho označil za európskeho federalistu. Jeho obavy zdieľajú aj Švédsko, Fínsko a niektoré východoeurópske a pobaltské krajiny. Nie je teda isté, čí bývalý luxemburský premiér dostane väčšinovú podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies