Merkelovej CDU utrpela v Severnom Porýní-Vestfálsku porážku

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 06:54 • 2 min
Merkelovej CDU utrpela v Severnom Porýní-Vestfálsku porážku

Merkelovej CDU utrpela v Severnom Porýní-Vestfálsku porážku - Politika V nedeľňajších krajinských voľbách v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktoré sú považované za generálnu skúšku na budúcoročné celoštátne parlamentné

slovakia

left justify in out

img

V nedeľňajších krajinských voľbách v najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktoré sú považované za generálnu skúšku na budúcoročné celoštátne parlamentné voľby, získali konzervatívci kancelárky Angely Merkelovej ((CDU) iba 26,3 percenta hlasov. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov.
      Pre Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) ide o najhorší výsledok v tejto priemyselnej základni Nemecka, ktorá má 13,2 milióna voličov, od konca druhej svetovej vojny. Ide o väčšie straty, ako predpovedali prieskumy, podľa ktorých mala strana skončiť s 30-31 percentami.
      Opoziční sociálni demokrati (SPD) dostali 39,1 percenta hlasov a spoločne so Zelenými majú pohodlnú parlamentnú väčšinu (50,4 percenta hlasov).
      Výsledok volieb potvrdil vo funkcii obľúbenú a pragmatickú premiérku Hannelore Kraftovú, ktorá vypísala predčasné voľby po tom, ako sa jej menšinovej vláde v Düsseldorfe nepodarilo získať podporu pre návrh rozpočtu. Jej Zelení dostali vo voľbách 11 percent hlasov.
      Pokles podpory CDU v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde ešte v roku 2005 vo voľbách zvíťazila so ziskom 44,8 percenta, tak naďalej pokračuje. Koaličný partner CDU, Slobodní demokrati (FDP), skončili s 8,6 percentami. Do krajinského parlamentu sa dostala ešte Pirátska strana so ziskom 7,8 percenta hlasov.
      Regionálny vodca CDU Norbert Röttgen, ktorý je ministrom Merkelovej vlády a bol považovaný za jej prípadného nástupcu, sa po volebných stratách vzdal straníckej funkcie. 
      Röttgen, ktorý sa neúspešne pokúšal o funkciu premiéra Severného Porýnia-Vestfálska, tesne po skončení volieb prijal to, čo nazval osobnou prehrou, a povedal, že odstupuje z funkcie predsedu CDU v tejto spolkovej krajine.
      "Je to trpké - je to jasné a naozaj to bolí," povedal 46-ročný politik svojim stúpencom v Düsseldorfe. O tom, že by sa vzdal funkcie ministra životného prostredia v nemeckej vláde sa, nezmienil.
      Politiku úsporných opatrení nedávno odmietli aj voliči v Grécku, Francúzsku a Taliansku.        

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies