Merkelová pre sporný zákon o školách varuje Orbána, aby neporušoval demokraciu

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 11:55 • 2 min
Merkelová pre sporný zákon o školách varuje Orbána, aby neporušoval demokraciu

BUDAPEŠŤ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová prostredníctvom zástupkyne svojho hovorcu Ulrike Demmerovej vyzvala maďarskú vládu, aby neporušovala demokraciu novelou vysokoškolského zákona. Tá totiž znemožňuje fungovanie niektorých univerzít a znova vyvoláva napätie medzi oboma spojeneckými krajinami Európskej únie. Napísal o tom dnes spravodajský server napi.hu s odvolaním sa na správu tlačovej agentúry Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Nová právna norma vzbudzuje dojem, že komplikuje, ba dokonca v niektorých prípadoch až znemožňuje fungovanie zahraničných univerzít v Maďarsku, upozornila Demmerová, ktorá zdôraznila, že o slobode, demokracii, právnom štáte a ľudských právach sa v Európe nediskutuje.

 

Bloomberg pripomenul, že Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) a strana Fidesz predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána sú členmi konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EĽS). Kancelárka sa pred časom dostala do konfliktu s Orbánom pre utečeneckú politiku a je možné, že tomu bude podobne aj v prípade premiérových opatrení týkajúcich sa vzdelávania.

 

Podľa spravodajského servera 444.hu maďarskú vládu kritizoval aj predseda frakcie EĽS v Európskom parlamente Joseph Daul. Tento francúzsky politik pred pár rokmi ešte masívne podporoval Orbána, avšak teraz ho vyzval, aby akceptoval slobodu a autonómiu výskumu. EĽS od Európskej komisie očakáva, že preverí, či novela maďarského vysokoškolského zákona nie je v rozpore s právom Únie.

 

Maďarský parlament v utorok hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) schválil v zrýchlenom konaní vládnu novelu vysokoškolského zákona. Podľa nových pravidiel zahraničná univerzita na maďarskom území bude môcť existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. K tomu však bude ešte potrebná aj medzištátna dohoda Maďarska s danou krajinou.

 

Novela vyvolala ostrú kritiku v Maďarsku i v zahraničí; v nedeľu i v utorok protestovali proti nej v Budapešti tisíce ľudí. Kritici vytýkajú maďarskej vláde, že ohrozuje slobodu vzdelávania a demokraciu.

 

Novela sa najviac dotkne Stredoeurópskej univerzity (CEU) založenej americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom v roku 1991.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies