Merkelová bráni postoj Francúzska dodať Rusom bojové lode Mistral

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 14:01 • 2 min
Merkelová bráni postoj Francúzska dodať Rusom bojové lode Mistral

BRUSEL - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyjadrila podporu pre zámer Francúzska rešpektovať dohodu s Ruskom o dodávkach dvoch bojových lodí typu Mistral - aj napriek kritike zo strany USA, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver.

slovakia

left justify in out

Merkelová v Bruseli v rámci summitu G7 upozornila, že k prerušeniu dohody o dodávkach bojových lodí by mohlo dôjsť iba v prípade, ak Európska únia zavedie voči Rusku tretiu fázu sankcií, ktorá už znamená aj konkrétne ekonomické sankcie.
     

"Otázky spojené s exportmi do Ruska spadajú pod tretiu fázu sankcií. Pokiaľ ide o túto fázu, dohodli sme sa - ja osobne som sa dohodla s prezidentom USA - že v prípade, ak sa ukrajinské prezidentské voľby uskutočnia, k tejto fáze neprikročíme. Videli sme, že voľby boli úspešné," uviedla Merkelová. Dodala však, že aj napriek úspešným voľbám, na východe Ukrajiny sú stále negatívne prvky jej destabilizácie a varovala, že ak sa situácia na Ukrajine bude naďalej destabilizovať, tretia fáza sankcií voči Rusku sa môže začať.
     

Francúzsky prezident Francois Hollande na summite G7 už predtým oznámil, že jeho krajina dodrží zmluvné záväzky s Ruskom a v októbri dodá dve zazmluvnené lode s pristávacou plochou pre bojové vrtuľníky.
     

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu vyhlásil, že ochota Francúzska dodať Rusom lode Mistral je pre Washington znepokojujúca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies