Merkelová a Hollande sa budú zaoberať krízou v Egypte

NETKY.SK • 16 August 2013, 12:14 • 2 min
Merkelová a Hollande sa budú zaoberať krízou v Egypte

BERLÍN - Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová plánujú v piatok telefonicky diskutovať o aktuálnej kríze v Egypte. Informoval o tom diplomatický zdroj. Hollande vo štvrtok varoval, že krajine hrozí "občianka vojna po tom, čo si zrážky bezpečnostných síl s demonštrantami vyžiadali vyše 600 obetí.

slovakia

left justify in out

V Berlíne aj Paríži si po týchto udalostiach predvolali egyptských veľvyslancov, podobne sa zachovali aj ďalšie štáty EÚ, pričom spoločne odsúdili najhoršie násilnosti v Egypte za posledné desaťročia. Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius označil situáciu v celom regióne za "veľmi veľmi znepokojujúcu" a upozornil na hrozbu zneužitia chaosu extrémistami. "Egypt je v arabskom svete absolútne rozhodujúcou krajinou," povedal rozhlasovej stanici RTL. 

Hlboko rozdelený Egypt sa v piatok pripravuje na nové konfrontácie, keďže Moslimské bratstvo vyzvalo na celonárodné pochody miliónov, aby ukázali svoj hnev na brutálne zásahy bezpečnostných síl proti islamistom. Napriek kritike najväčších západných spojencov egyptská armáda varovala, že siahne po zbraniach, pokiaľ bude niekto útočiť na políciu alebo štátne inštitúcie. Pri stredajších zrážkach demonštrantov s políciou zomrelo v Egypte najmenej 623 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies