Merkelová a Hollande oznámili Putinovi neuznanie volieb v Donbase

NETKY.SK • 1 November 2014, 11:57 • 2 min
Merkelová a Hollande oznámili Putinovi neuznanie volieb v Donbase

KYJEV - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande v piatkovom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom potvrdili zámer neuznať "ilegálne" nedeľňajšie voľby na povstalcami ovládanom východe Ukrajine.

slovakia

left justify in out

V štvorstrannom rozhovore, ktorého účastníkom bol aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Merkelová s Hollandom Putinovi povedali, že "takzvané" voľby v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike "nie sú v súlade ukrajinským právom". Hlasovania navyše podľa nich porušujú podmienky septembrovej dohody o prímerí. Legitimitu volieb v piatok odmietli aj USA. Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v piatok označil "snahu zvoliť si takzvaných prezidentov Donecka a Luhanska a takzvaný parlament za úplne falošnú". Rusko podľa jeho slov "musí odradiť teroristov od konania volieb", keďže to je "ďalší krok k zmrazeného konfliktu, ktorému tu musíme zabrániť"

 

Samozvané úrady Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky napriek odmietavému postoju OSN, EÚ i samotnej ukrajinskej vlády na nedeľu pripravujú parlamentné a prezidentské voľby. Podporu hlasovaniu v takzvanom Novorusku naopak vyjadrilo susedné Rusko. Úrady napriek absencii voličských zoznamov pripravujú milióny hlasovacích lístkov. Hlasovať bude údajne možné aj cez internet. V Donecku sú na výber dve strany, pričom jasným favoritom na lídra je Aleksander Zacharčenko, ktorý má dvoch protikandidátov. Zacharčenko región Donbasu nedávno prirovnal k Spojeným arabským emirátom. Poukázal pritom na zásoby nerastných surovín, pričom rozdiel je podľa neho iba v tom, že "oni tam nemajú vojnu a my áno". V Luhansku je favoritom súčasný líder Igor Plotnický, ktorý má troch rivalov. Voliči si budú môcť vybrať medzi tromi stranami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies