Medzinárodný trestný súd ICC pre drámu v Nairobi na týždeň prepustil viceprezidenta

NETKY.SK • 23 September 2013, 12:12 • 2 min
Medzinárodný trestný súd ICC pre drámu v Nairobi na týždeň prepustil viceprezidenta

NAIROBI - Medzinárodný trestný súd (ICC) sa v pondelok rozhodol na týždeň prepustiť kenského viceprezidenta Williama Ruta, ktorý iba pred dvoma týždňami pricestoval do Haagu, kde sa zodpovedá zo zločinov proti ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Predseda tribunálu Chile Eboe-Osuji ako dôvod uviedol kritickú situáciu v kenskom hlavnom meste Nairobi, kde tretí deň pokračuje rukojemnícka dráma, ktorá si vyžiadala už takmer 70 obetí. Ruto požiadal o dvojtýždňové dočasné prepustenie v nedeľu. Viceprezident, ktorý sa podľa ICC previnil organizovaním násilných povolebných nepokojov, vo svojom stanovisku označil aktuálne udalosti v jeho vlasti za kenský 11. september a "extrémne vážnu záležitosť národnej
bezpečnosti". Súd údajne už predtým uvažoval o čiastočnom uvoľnení Rutovej osoby z procesu, aby mohol vykonávať aspoň časť svojich právomocí. Prezident Kene Uhuru Kenyatta je totiž taktiež obvinený z vojnových zločinov a v novembri ho čaká proces. Ruto preto tribunál žiadal o presunutie konanie jeho procesu do Afriky, čo mu však zamietli. 

Skupina desiatich až pätnástich maskovaných útočníkov prezlečených do vojenských uniforiem vnikla v sobotu okolo obeda do obchodného centra Westgate, začala strieľať a do ľudí hádzala granáty Počet obetí ozbrojeného útoku na luxusné obchodné centrum v kenskom hlavnom meste vzrástol v pondelok na najmenej 69, ďalšie desiatky ľudí sú zranené alebo nezvestné. Za útokom stoja ozbrojenci zo somálskej extrémistickej skupiny aš-Šabáb, ktorí stále zadržiavajú rukojemníkov. Aš-Šabáb útok označila za pomstu za kenskú intervenciu v Somálsku, ktorého vláda bojuje proti islamistickým povstalcom. V čase incidentu bolo v centre navštevovanom bohatými Keňanmi a cudzincami asi 1000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies