Medzinárodný festival horských filmov prinesie takmer 60 filmov

NETKY.SK • 11 Október 2023, 20:00 • 2 min
Medzinárodný festival horských filmov prinesie takmer 60 filmov

POPRAD - Rekordný počet festivalových minút tento rok prináša Medzinárodný festival horských filmov (MFHF), ktorý sa pod Tatrami začína v stredu. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová uviedla, že v 16 filmových blokoch uvidia diváci takmer 60 filmov. Po troch rokoch protipandemických opatrení nebude festival v online forme, až 1822 filmových minút v rámci 31. ročníka tak uvidia návštevníci naživo.

slovakia

left justify in out

"Čaká nás naozajstný filmový maratón. Premietať budeme vo veľkej zasadačke na mestskom úrade a v Kine Tatran v Poprade, a tiež v Kine Iskra v Kežmarku a Kine Mier v Spišskej Novej Vsi," upozornila Hámorová s tým, že diváci uvidia 56 súťažných filmov i nesúťažnú snímku Everest - od hladiny mora na vrchol. Tá mapuje legendárny príbeh Tima Macartneyho-Snapea, prvého človeka, ktorý vlastnými silami dokázal vystúpiť od hladiny mora na vrchol najvyššej hory sveta. "Chýbať nebude rozprávka o tak trochu inej princeznej, o našej snowboardistke Klaudii Medlovej a máme aj jeden animovaný film zo španielskej produkcie," doplnila riaditeľka. Diváci uvidia deväť slovenských filmov, najväčšie zastúpenie má francúzska produkcia, ktorá má v súťaži 12 snímok.

Súťažné filmy bude hodnotiť trojčlenná medzinárodná porota v čisto mužskom zložení. Aldo Audisio z Talianska bol členom poroty vôbec prvého MFHF. "Svojím širokým záberom sa prostredníctvom siete medzinárodných kontaktov pričinil o šírenie povedomia o horskej kultúre. Okrem iného spolupracoval pri rozbiehaní viacerých festivalov a bol tiež jedným z tvorcov a neskôr aj koordinátorom Medzinárodnej aliancie pre horský film," priblížila Hámorová. Ďalším z porotcov je Michael Dillon z Austrálie, ktorý na prvom ročníku MFHF získal Grand Prix za film Everest - Sea to Summit. Dodnes pôsobí ako kameraman, podieľal sa na vzniku vyše stovky dokumentov o divočine a dobrodružstve a sám je tvorcom niekoľkých diel. Trojicu dopĺňa Daniel Buriac z Rumunska, vyštudovaný filmový režisér a jeden z najúspešnejších rumunských producentov.

Súčasťou festivalu, ktorý vyvrcholí v nedeľu 15. októbra odovzdávaním cien pre najlepších, bude tiež výstava a tradične aj besedy s hosťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Mesto Spišská Nová Ves
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies