Medzinárodní umelci si uctia storočnicu skladateľa Jána Cikkera

NETKY.SK • 25 Júl 2011, 09:19 • 2 min
Medzinárodní umelci si uctia storočnicu skladateľa Jána Cikkera

Medzinárodní umelci si uctia storočnicu skladateľa Jána Cikkera

slovakia

left justify in out

img

Slávnostný koncert pri príležitosti 100. výročia narodenia hudobného skladateľa Jána Cikkera (1911-1989) sa uskutoční v jeho rodnej Banskej Bystrici 28. júla.
      V Kostole Nanebovzatia Panny Márie Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina, vedený dirigentom Leošom Svarovským (ČR), zahrá dve Cikkerove skladby Spomienky op. 25 a Concertino pre klavír a orchester. Sólistom na klavír bude Janusz Olejniczak z Poľska. ŠKO zahrá aj Českú suitu D dur op. 39 od Antonína Dvořáka.
      Podľa Iny Michalicovej z bratislavského Múzea Jana Cikkera to bude ďalšie podujatie k nedožitému jubileu tohto banskobystrického génia. O jeho dôležitosti a význame svedčí skutočnosť, že 100. výročie narodenia skladateľa je zaradené do kalendára UNESCO. Aj preto v Bratislave, Žiline, Košiciach a iných slovenských mestách organizujú viaceré inštitúcie rôzne podujatia na jeho počesť.
      Angažovanosť ŠKO nie je náhodná, pretože Cikker sa v roku 1974 zaslúžil o jeho profesionalizáciu a v začiatkoch orchestru aj umelecky pomáhal. Už 30 rokov má v repertoári Cikkerove skladby a napríklad jeho Spomienky hral vo svete 122-krát. Vlani získal ŠKO výročnú Cenu Jána Cikkera, v tomto roku žilinský orchester celkove uvedie 8 Cikkerových diel vo svojom meste, Dolnom Kubíne, Banskej Bystrici, Kremnici a inde.
      "Cikker je jediný slovenský skladateľ, ktorý dostal cenu UNESCO za hudbu," potvrdila pre TASR riaditeľka Hudobného centra v Bratislave Oľga Smetanová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies