Medzinárodne uznávaný prezident Hádí odmietol mierový plán OSN

NETKY.SK • 29 Október 2016, 18:32 • 2 min
Medzinárodne uznávaný prezident Hádí odmietol mierový plán OSN

SANÁ - Medzinárodne uznávaný jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí odmietol dnes návrh mierového plánu z dielne Organizácie Spojených národov, pričom uviedol, že tento návrh "v sebe nesie zárodky vojny".

slovakia

left justify in out

Hádí sa podľa jemenskej tlačovej agentúry SABA takto vyjadril počas dnešného stretnutia s osobitným vyslancom OSN pre Jemen Ismáílom uldom Šajchom Ahmadom v saudskoarabskej metropole Rijád.

 

Jemen sa v ozbrojenom konflikte zmieta už vyše dva roky. Proti sebe tam bojujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia podporovaní Iránom a sily lojálne medzinárodne uznanej Hádího vláde, ktoré od marca 2015 zase náletmi podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.

 

Húsíovia ovládajú najmä územia na severe Jemenu a od roku 2014 aj hlavné mesto Saná. Hádího baštou je zase prístavné mesto Aden ležiace na juhu krajiny.

 

Vyslanec OSN pre Jemen predložil tento týždeň obom bojujúcim stranám návrh mierovej "cestnej mapy". Podrobnosti tohto návrhu však doposiaľ nie sú známe, uviedla agentúra DPA.

 

"Plán odmeňuje pučistov a zároveň trestá jemenský ľud a jeho legitímnu vládu," povedal dnes Hádí.

 

Saudskoarabská televízia al-Arabíja informovala, že mierový plán OSN navrhuje, aby Hádí zveril svoju moc do rúk zástupcov, ktorí budú prijateľní pre obe znepriatelené strany konfliktu, a sám sa stiahol do ústrania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies